Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: FORWARDS - Dags att ta nästa steg!

18 NOV 2016 13:31
Läs spelar- och ledarutvecklarens krönika!
  • Skapad: 18 NOV 2016 13:31

Målvaktsspelet i Sverige har utvecklats enormt på 2000-talet. När vi pratar att vara i framkant med tekniska detaljer och one-to-one coaching har målvaktstränarna gjort en högst intressant resa. Backspelet har, vill jag påstå, närmast genomgått en renässans. Spelet utan puck har utvecklats och kuggat i målvaktsspelet, medan spelet med puck vad gäller problemlösning och anfallsanda andas kreativitet och mod. Jag tycker inte forwardsspelet har utvecklats i samma takt.  

När vi har pucken är alla anfallare, när motståndarna har pucken är alla försvarare. Ja det är ett bra sätt att tänka som jag inte vänder mig mot det minsta. Vem vet, kanske kommer det gå dithän att benämningarna ”back” och ”forward” försvinner (exempelvis libero, halvor och torpeder har ju använts inom ramen för en specifik spelidé). Det är dock med dessa två benämningar som grovindelningen av utespelarnas uppdrag är gjord och varför krångla till det i onödan? Om den offensiva backen rör sig högre upp i banan än den defensiva forwarden är det nog bättre att de byter position från start istället.

Effekten av målskyttets goda vanor

 ”Det spelar väl ingen roll hur mycket vi jobbar med målskyttet om vi inte tar oss dit”, sade nyligen en mycket erfaren elittränare under ett av våra samtal. Det ligger mycket i det. Jobbet vi under ett antal år och på bred front har gjort med målskyttets goda vanor; skjuta för att göra mål, skymningar, styrningar,  hitta returytor, att verkligen tävla på träning, matchlika moment med tidspress o s v ska fortsätta. Det ger effekt och är inte förgäves. Jag ser det dock som uppenbart att vi behöver bli bättre på att ge verktyg för hur forwards ska ta sig till lägena. Öppna upp försvar, tvinga motståndarna att välja och straffa dem målmässigt. Stort puckinnehav bör ge större effekt målmässigt. Gör man bara 2-3 mål i matcherna är motståndaren med i racet varje gång. Begreppet ”utanförhockey” håller på att bli något typiskt svenskt och så kan vi inte ha det.

Fart, speed, snabbhet, driv, explosivitet

Många är nog lite till mans imponerade över framförallt forwards framfart i Team North America under World Cup. Så även jag. Vi coacher kan säga vad vi vill om otryggheten i spelet när det byts chanser till höger och vänster. Det är dock precis vad publiken vill se och vad vi själva vill se de gånger det inte finns något känslomässigt engagemang för något av lagen (erkänn!). Jag noterar många olika ord i beskrivningen av denna frejdiga hockey. Fart, speed, snabbhet, driv, explosivitet. Nog har det rent fysiska stor del i det hela. Det handlar om att förflytta sig snabbare än försvararna och vinna meter mot målet. Påstår man något annat så är det fara och färde. Vi måste även fortsättningsvis vara nyfikna och se till att vara i framkant när det gäller Hockeyatletismen. Sedan kommer man in på spannet mellan Hockeyatletismen och delen inom spelförståelsen vi kallar speluppfattning. Aktionssnabbhet kan placeras där. Den är inte rytmiskt upprepningspar utan något som måste ske exakt NU, sedan är ögonblicket förbi. Vi behöver utveckla förmågan att ha sin nästa aktion klar för sig innan den ska ske. Innan man får pucken, eller innan en åkriktningsförändring görs. Utan att skylta med den. Det är mot denna kombination avsikten blir svår att läsa.

”Alla alltid-jobbet” inte hämmande

Vad skulle hända om vi släppte tyglarna fullständigt på ytterforwards. Alla kan inte göra allt, backarna sköter defensiven med hjälp av centern. Det är okej för ytterforwards att chansa hejvilt och varför inte ligga och ”fiska” på gammalt manér. Hmmm, nej om forwards inte blockar skott i egen zon och backcheckar med 100% åkning e t c så tror jag det kommer behövas 10-12 mål för att vinna matcherna. Alla alltid-delarna i spelet är här för att stanna, det motsägelseförhållandet finns inte vill jag påstå. Ombytet från blåställ till trollkarlsrock är kärnan till problemet. Det måste gå blixtsnabbt. Läsningen av spelet bör vara så bra att när ena ärmen av blåstället är av sitter där redan ärmen till trollkarlsrocken. Riktigt bra forwards känner doften av puckvinst och snabb spelvändning på långt håll.

Kreativiteten och liret

Det är alltid lättare att förstöra och vara destruktiv än att skapa och vara kreativ. Ett lag där forwardssidan enbart består av hårt arbetande spelare som bara kan få ner pucken djupt mot samla försvar och hålla den där ett tag, blir inte framgångsrikt. Vi ska från unga år främja och uppmuntra modet och viljan att utmana motståndaren. Pirret i magen att lyckas bör alltid vara starkare än rädslan för att misslyckas. Dessutom blir uppgiften från och med nyss att ge fler konkreta verktyg i forwardsspelet. Eftersom försvarsspelet och i synnerhet backarnas sätt att agera försvarsmässigt har utvecklats så mycket så är ett 180-graders perspektiv en bra början i forwardsträningen. Hur möter man en back som är duktig på blad mot puck? Hur undviker man att bli utboxad och vad göra om man blir det? Hur tempoväxlar man för att få backen på fel ben? Hur ser man till att backen inte kan ta bort klubban framför mål? Vilka åkningar krävs för att hamna mellan back och forward i markeringen? Med mera.

Utbildningsmaterial för forwards

Det har ju utkristalliserat sig så att spelet oftast är uppdelat i ansvarsområden för olika coacher. En vanlig uppdelning är att den som coachar forwards också ansvarar för anfallsspelet och Powerplay. Det ska vi dra nytta av när vi nu sätter lampan på forwardsspelet. Liksom av tidigare storspelare som också är duktiga på att sätta ord på detaljerna (vilket gäller för långtifrån alla, eftersom mycket bara skedde naturligt). Banken av bra forwardsklipp är oändlig. Det är emellertid viktigt att kunna sortera och konkretisera. Tittade nyss på ett galet collage av hur Sidney Crosby skyddar pucken och är så stark på den att hälften vore nog, om man är på motståndarsidan. Att se vad en sådan som han verkligen gör och hur vi lär ut det steg för steg är kan vara knepigt, men är alls icke omöjligt. Arbetet med ett forwardsmaterial är inlett och jag vet att det görs en hel del bra saker i ämnet ute i Hockeysverige. Allt behöver heller inte vara likriktat, snarare tvärtom om man eftersträvar snabb utvecklingstakt. Hög tid att forwardsspelet tar nästa steg om du frågar mig!

Uffe Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info