Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Rädsla för rädslan

01 MAR 2017 09:46
Klas Hallbergs budskap lämnar ingen oberörd
  • Skapad: 01 MAR 2017 09:46

Jag fick möjlighet till ett avbrott i hockeyvardagen, genom att ta med några kollegor på Utvecklingsavdelningen på något helt annat. En föreställning utan minsta koppling till den sport vi har förmånen att jobba mer än heltid med. Eller en provföreställning för att testa nytt material var det faktiskt och vid närmare eftertanke så var Klas Hallbergs knappt två timmar på scen inte alls ”något helt annat”. Han avslöjade nämligen en hemlighet.

Lovar att återkomma till hemligheten, men inte när. En av Klas Hallbergs riktigt vassa retoriska kvaliteter är just att precis när man som publik lite halvbesviken konstaterar att nu har han med alla dessa, förvisso väldigt roliga, stickspår glömt bort ursprungsberättelsen -då kuggar han i och fortsätter. Det är inte ren stand up, vilket tydligen vissa comedy-festivaler har problem med, utan möjligen oren sådan om han får säga det själv. Han känns äkta den här värmlänningen (ja jag är lite jävig såtillvida, men fortsätt läs ändå), som jag inte hade någon aning om vem det var för några månader sedan, men som verkligen levererar som föredragshållare. Det hör till saken att man har blivit ganska kräsen vad gäller den saken. Få passerar det Lundbergska nålsögat. Denne profil som lyckades har enligt uppgift hållit på i tjugo år och haft det som levebröd större delen av den tiden. Hörde jag specificitetsprincipen, man blir bra på det man tränar?

Mer än ett tomtebloss

Jag ska inte spoila den nya föreställningen, även om det nog inte spelar så stor roll eftersom den ena förmodligen både är och inte alls är den andra lik. Bara dela med mig av några tolkningar och egna reflektioner. Han ger förresten ett vasst citat som svar på frågan: Hur spontant är det? ”Jag vet ju vart jag är på väg, men sedan tar det alltid lite olika vägar dit. Till skillnad från ganska många organisationer för övrigt, som vet väldigt väl hur det ska gå till, men inte vart dom är på väg.” Känner du igen det?

Du har säkert precis som jag varit på mängder av föreläsningar varefter man inte kan bli av med känslan av att ´det är ju lätt för dig att för dig att sprida möjligheter och lösningar omkring dig, som inte behöver se till helheten och ta ansvar för om det inte går vägen´. Lysa upp rummet en timme eller två med ett tomtebloss som sedan slocknar. Som jag tolkar Klas Hallbergs approach så är han ganska noggrann med att inte förenkla sådant som faktiskt är svårt. Däremot behöver man ju inte göra saker svårare än vad dom är. Att belysa problem med lite distans och att sätta saker i rätt perspektiv tycker jag är viktigt. Kanske tar vi oss själva generellt sett på lite för stort allvar. Jag gillar egentligen inte uttrycket ”det är ju bara hockey”, för hockeyn betyder väldigt mycket för väldigt många människor. Men om vi höjer blicken lite och spanar ut över vad som händer i världen. Hallå?

Vi är rädda för rädslan

Ett annat resonemang som jag tog till mig av var att det egentligen kanske är rädslan vi är rädda för. Mer än det som egentligen gav upphov till rädslan från början. Snurrigt? Vi ska se om jag kan få lite ordning på det genom att applicera det på en hockeymatch. Om man har förlorat några matcher på rad och går in i en ny match är det då rädslan för hur man ska känna om man förlorar även den (och hur rädd kommer jag inte vara inför näst nästa match i så fall), mer än att det kort och gott blir oförändrat i lagets poängkolumn. Eller säg såhär, det är känslan direkt efter ett tydligt misstag på isen som avskräcker mer än effekten av det, om motståndarna exempelvis gör mål som en naturlig följd. Målet kan vi hämta igen om det finns tid kvar, men att vara ännu räddare i en liknande situation nästa gång är desto knepigare att komma åt. Det har med självförtroende att göra så klart och det i sin tur bottnar i självkänslan. Vi som coacher är dock förtjänta av att finfördela saken lite mer än så, tror jag. Rädsla är ju en jätteviktig känsla såtillvida att den sedan ursprunget ska försvara oss mot hot. Det är dock intressant att hjärnan inte kan skilja på om hoten är verkliga eller konstruerade av en själv. Definiera rädslan, omfamna den. Det kanske är jättebra att den kommer där och då, eller så dök den faktiskt upp i onödan den här gången.

Hedra mysteriet

Att hålla ett bra föredrag och hålla åhörarna på tå och intresserade hela tiden handlar jättemycket om tajming. Det lyckades Klas Hallberg med åtminstone när det gällde mig och kollegorna. Hela livet handlar rätt mycket om tajming, om man tänker efter. En av hans tidigare föreställningar handlade om att hedra mysteriet. Eftersom jag i någon mening tycker att man blir mindre och mindre säker på att saker är på ett visst sätt ju mer man lär sig och ju mer erfarenhet man samlar på sig, så är den tanken stimulerande. Många saker och ting är inte tvärsäkert si eller så, även om vissa själva är nöjda med den förenklingen. Många sanningar kan motbevisas med en annan sanning och ingen kan säga vad som egentligen rätt. Vad kommer ut av det? Ren och skär passivitet. Då blir det inget gjort. Nej, hedra mysteriet, men välj vad du tror mest på och driv det men våga vara öppen och orädd att dela med dig av när det faktiskt är förvirring. Att hockeylaget X bedriver sin verksamhet på ett visst sätt behöver ju inte betyda att sättet Y bedriver sin på är sämre. Som den gode Hegel ivrigt hävdade, en tes ställd mot en antites kan bilda en syntes. Doftar det inte rätt mycket utveckling av det? Projektledaren i oss gillar utveckling, men mestadels yttre utveckling som är konkret. Hen hinner sällan sitta på sin nya, fina veranda och njuta av hur bra det blev. Tänk om grannen som har suttit på en pinnstol mot husväggen under tiden har utvecklats ännu mer fast inombords.

Hemligheten? På bred värmländska:

"Vi  e´  människer"

 

Uffe Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info