Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Spelarutveckling 2017

06 FEB 2017 08:00
Hur man utvecklar vidare utan att tappa kontinuitet
  • Skapad: 06 FEB 2017 08:00

Nytt år och nya drömmar, förhoppningar, förespeglingar och önskningar om hur saker och ting ska bli. Året har som vanligt börjat med att en av de mest omtyckta turneringarna, oavsett sport faktiskt, Junior-VM för U20 har färdigspelats. Jag sitter i Montreal dagen efter en fantastisk final mellan Kanada och USA i ett kokande Bell Centre. Ryssland tog brons och våra Juniorkronor kom fyra. För tredje året i rad, det vet du som läser, du vet också att det är elfte året i rad man har spelat om medaljerna.

 Detaljutvärdering av denna turnering ska givetvis Tomas Montén och hans stab göra. Spelarna har säkerligen redan fått säga sitt också. Jag såg slutspelet på plats och resten ifrån tv-soffan, förutom Sveriges matcher en stor del av de övriga bataljerna. Stolthet är vad jag känner, kryddat med en mix av inspiration för vidare utveckling och javisst en smula frustration på toppen. Det hör utvecklingsarbetet till.

 Individuella utvecklingskurvor

Om man tittar på den individuella utvecklingen hos många av spelarna som representerade Sverige i Montreal så kan man säga att den sett över tid helt klart varit positiv. Jag såg de flesta på nära håll under Camper och i landslag för 3-4 år sedan och det har varit större eller mindre vägbulor att passera för samtliga under resans gång, men styrkan diverse motgångar har gett är tydlig. Andelen spelare som har varit med hela vägen är stor, men det har också tillkommit spelare på vägen (ett par senaste året rentav) vilket det alltid ska finnas öppning för i vår spelarutvecklingsmodell. Den modell som bygger på att största delen av utvecklingen sker hemma i föreningen. På Hockeygymnasiet och i klubblaget. Men som också är helt beroende av nationella Camper och internationella turneringar. Att spela mot de bästa landslagen i världen, från nationer som dessutom har helt andra resurser än oss, kräver tillvänjning. Ingen skulle komma på tanken att den som nyss tagit körkort hemma i Luleå direkt kan ratta med ackuratess i New York.

Spelmässiga detaljer

När vi är däruppe och tampas om medaljer med våra landslag, vilket vi faktiskt är -förutom Juniorkronorna: titta på senaste resultaten för U17, U18 och Tre Kronor-, så kommer det mycket an på detaljer i spelet som avgör matcher. Lyssna gärna på Hockeypodden från Montreal där Gabriel Carlsson, Jacob Larsson, Rasmus Asplund och Calle Grundström pratar detaljer i back- respektive forwardsspelet. Bra beskrivningar och en stor medvetenhet i vad som krävs på högsta nivån. Från spelare som har kommit en bra bit på väg, men på intet sätt är ”färdiga” om man nu kan bli det. Alltifrån teknik i att boxa ut och plocka bort klubbor som back till att vinna insida och skymma som forward. Plus allmänna tips till yngre spelare. Det är en sak när vi tränare propagerar för och instruerar dessa detaljer, men en annan när det kommer från spelare som är huvudpersoner dagligen. Finns på hockeyakademin.se

Nationellt Utvecklingscenter

Min önskan för 2017 är att vi kan ta ett tydligt steg i rätt riktning mot ett Nationellt Utvecklingscenter. Vi vet att samtliga av de övriga toppnationerna har det och jag är inte ute efter någon sämre kopia, utan ett bättre original på vårt sätt. Ett ställe, allrahelst med två isytor -en med europeiska mått och en med nordamerikanska, där vi kan samla spelarutveckling och tränarutbildning under ett och samma tak. Funktionella faciliteter vad gäller gym, omklädningsrum och teorisalar, utan behov av lyx. Där landslagen kan ligga på läger inför turneringar och även spela vissa hemmaturneringar, där Camper kan genomföras och tränarkurser hållas. Mötesplatsen för yngre som ser äldre är bara en av pluseffekterna. Ja centret kan till och med vara en bas för rekryteringsprojekt och manifestationer för vår fantastiska sport. En plattform för sponsorerna, kanske ska även förbundskansliet i sin helhet vara inhyst. Utvecklingscentret ska inte ersätta alla våra förnämliga Camporter kopplade till föreningar som vi har samarbeten med idag. Vi kommer fortfarande att vara i behov av att arrangera Camper nära spelarna i vårt avlånga land framförallt de första två åren av Talangutvecklingsplanen.

Tid, yta och tävling

Vissa delar av nyss nämnda önskeprojekt är givetvis utanför mitt kompetensområde, men jag vet att kunskapen om både anläggningar och ekonomi finns på mycket nära håll.

Släpper det för nu och avslutar med sportsligt innehåll istället. 2017 ska vi träna ännu mer matchlikt. Vi ska träna på att ha mindre tid på oss och mindre yta för den aktion som ska genomföras, vilket i sin tur kräver framförhållning och ännu bättre läsning och uppfattning av spelet. Tävlandet på träning är centralt, liksom att älska läget när matcher ska avgöras. Det handlar mycket om rätt mindset, att i en öde träningshall ändå ha ett fullsatt Bell Centre innanför pannbenet. Alla tekniska och taktiska pusselbitar finns där och när jag väl står där på riktigt känns det som att det är tusende gången fast det är den första!   

Uffe Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info