Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Tio viktiga delar i spelet

20 MAJ 2017 10:50
Detaljer i spelet med och utan puck
 • Skapad: 20 MAJ 2017 10:50

Det finns ett antal delar i spelet som, vill jag påstå, är en förutsättning för en riktigt bra prestation. Nog är dom fler än tio till antalet, men dessa har jag valt att beröra nu. För uppdelningens skull fem när egna laget har puck och fem när man inte har det.

Med puck

 • Vinna tekningar, obs! även andrapuckar

Att få börja med pucken så ofta som möjligt är något som inte kan värdesättas nog mycket. Tekningar är en kamp- och tävlingssituation som kräver både smartness och förbestämda mönster. Centern är chef över att placera medspelarna utifrån hur man har bestämt som grund på förhand, hur motståndaren ställer upp (i synnerhet vid tekningar i försvarszon) och när man ska genomföra en variant. Inte sällan blir själva nedsläppet mer eller mindre oavgjort och många tekningar vinns tack vare att medspelarna är alerta och aggressiva in på andrapuckarna. Som center gäller det också att ”slå” sin motståndare på smartness utifrån om pucken släpps på höger eller vänster sida, forehand eller backhand hos motståndaren och överhuvudtaget att läsa vad denne vill göra.

 • Lägga passning på yta, för medspelaren eller sig själv att åka in i

Man pratar mycket om att hitta och visa blad i spelet med puck. Ibland kan man till och med spela på markerad spelare, även om denne då högst troligt bara kan skarva den vidare. Att passa pucken till en yta för medspelaren (eller en själv) att åka in i är lite fotbollstänk, med den skillnaden att vi även kan använda sargen för att göra det. Både nationellt och på landslag tycker jag att vi har blivit bättre på det de senaste åren. Det kan vara en hög puck på en yta mer centralt, men handlar oftast om att som sagt använda sargen. Något som dessutom är ett säkert sätt att spela eftersom åtminstone de flesta villa vara noggranna vid linjerna och inte tappa puckar tacksamma för motståndaren att spelvända på. Det är viktigt att skilja på att bara slå ifrån sig sarg-ut eller chippa in pucken i anfallszonen, jämfört med att lägga en passning med tanke på en yta inom ramen för att ha puckkontroll.

 • Skjuta snabbt som en ”nysning”

Ett bra uttryck beskrivande hur fort man måste skjuta, som jag snott från min kollega Anders Eriksén. Tittar man på skillnader till internationell hockey så är tiden spelarna har på sig att få iväg ett skott kanske den mest utmärkande. Om man inte skjuter direkt eller tar emot pucken och skjuter i en och samma rörelse (beroende på situation) så är en motståndarklubba där eller så fastnar skottet på ett blockande ben. Du måste helt enkelt vara skottberedd innan du får pucken och ofta innefattar ju även det att läsa var den kommer att komma för att vara vid rätt tid i just den ytan. Matchlika skott under stress bör det tränas på ännu mer i vardagsmiljön. Även på den i övrigt något tillrättalagda skottrampen kan man tänka matchsituation och ”nysa” iväg pucken med forehand och backhand från olika avstånd och vinklar gentemot målet. Hur ofta ligger pucken still och hur ofta får man välja själv när det är dags att skjuta den?

 • Driva på mål med klubban i isen samt skymningar

Driva på kassen, tävla sig in i det heta området, vinna insidan, skymma målvakten. Det finns nog inget man som coach saluför och ger mer feedback om än detta. Och det finns ju en anledning till det. Det blir kort och gott nästan aldrig mål om inte dessa saker sker. Just att driva in till mål med klubban i isen för att kunna styra pucken eller trycka in returen kan vara skillnaden mellan att få träff på pucken i rätt tiondelssekund eller inte. Det är klubban som är farlig och som man ska se till att ha där, kan vara att sträcka fram den med enhandsfattning om försvararen är kropp mot kropp, men den lilla touchen på pucken är väldigt svår för målvakten. När det sedan gäller skymningar så har det på ett positivt sätt blivit lite av en vetenskap där målvaktstränare och målvakter är klockrena att ta hjälp av. Kort och sammanfattningsvis handlar det mycket om att tänka som en målvakt utifrån puckens ”öga”, våga stå kvar och därmed öppna nät för skytten. Men det kan också vara inåkande skymning med rätt tajming och icke att förglömma så gör skymningen av passet innan skott målvakten rejält desorienterad. Fri sikt och utan att pucken styrs på vägen är däremot en perfekt arbetsmiljö om man frågar dem.

 • Kommunikation och spelbarhet

Kommunikationen är som jag ser det tvådelad. Man kommunicerar fysiskt genom sitt agerande i olika situationer. Är agerandet tydligt genom till exempel en åkväg med explosiv skridskoåkning, med eller utan puck, så ger det mycket information till medspelarna om lämpligt agerande. Det man kanske oftast tänker på är ju dock den verbala kommunikationen. Man kan göra varandra så himla mycket bättre genom den. Allt blir så mycket enklare när det är så många beslut som måste tas på extremt kort tid om man hjälper varann med tydligt snack ute på isen. Spelbarhet bygger ju jättemycket på att det finns alternativ och helst mer än ett för i det här fallet puckföraren. Annars blir den där klyschan om att ”reagera istället för att agera” en realitet. Nämnas bör också att kommunikationen i båset är jätteviktig. Dels från coacher på rätt sätt och i rätt lägen och dels mellan spelare. Ju rakare kommunikation spelare har mellan varann i form av små snabbutvärderingar mellan byten för att göra saker bättre, desto bättre är det för lagets prestation är min erfarenhet. Ingen nyhet jag vet, men något som också behöver tränas på.

 

Utan puck

 • Blad mot puck, kropp mot kropp

Blad mot blad säger vissa, jag kan tycka att blad mot puck är ett ännu mer träffande uttryck. Idag går det nästan inte att tänka sig en tvåhandsfattning initialt mot en puckförare. Bara enhandsfattning med utsträckt klubba räcker dock inte. Det ligger en hel del teknik och läsning av spelet för att spela riktigt bra blad mot puck dock. Ju närmare ditt blad är pucken desto bättre givetvis eftersom dess rörelse är minimerad och du kan dessutom stöta den ur motståndarens ägo. Att försöka krympa avståndet till motståndaren och övergå till kropp mot kropp för att få stopp är viktigt, annars kan det lätt ett ”petande”. I kropp mot kropp är det nio gånger av tio tvåhandsfattning och rejält med kraft för att vinna puck som är medicinen. På kort tid kan en situation på en annan ge att det pendlar mellan dessa två olika tekniker, det ska man komma ihåg. Blicken uppe och koll i vidvinkelseende är viktigt för ”stirrar man puck” är en aktersegling nära förestående.

 • Sortering i backcheck, vrida på huvudet

Stenhård backcheck är superviktigt. Man får inte bjuda motståndaren numerära överlägen i flygande spel. Fullt tryck i åkningen även om det i slutet av ett byte nästan sprutar mjölksyra ur öronen. Men inte med huvudet över armen. Det är inte helt ovanligt med överbackcheckning, det vill säga att alla hamna framför (eller till och med bakom) mål och inte har sorterat in vem som är ansvarig för vem på vägen. Nyligen nämnda kommunikation är på sin plats även här och huvudvridningar är att se som A och O tillsammans med press på och så lite tid som möjligt till puckföraren. När väl sorteringen är gjord tar utboxningen vid (med näsan ut mot banan, inte mot eget mål ska poängteras) och håller även den hög klass kan ett till synes farligt anfall tillintetgöras och spelet vändas. Nästa del går hand i hand med denna så raskt över till den.

 • Aktiva klubbor och plocka bort klubbor

För aktiva klubbor är lite av hjärtat i spelet utan puck. I presspelet, i backchecken, i penalty kill ja kort sagt i allt spel där det handlar om att återta pucken. Det är så ruggigt effektivt att med en aktiv klubba stänga passningsvägar, ge is där du vill att motståndaren ska välja att åka och även i allt övrigt göra sig större eller bättre beskrivet täcka upp en större yta. Allt i syfte att återta puck. Pratar vi sedan att plocka bort klubbor så har jag berört det sett från ett annat perspektiv ovan. Det är klubban som är farlig, det är den du måste hålla koll på. Samtidigt bör du ha motspelaren på höften, så du känner och har koll på honom och ändå inte tappa blicken på spelet. Nu pratar vi högre skolan av försvarsspel som givetvis måste läras in med progression. Låt mig bara återigen konstatera att klubban är farligare än spelaren och det är perfekt för en anfallsspelare att bli markerad framför mål (dubbelskymning) men få bestämma hur klubban får styra pucken eller trycka in returen. Titta på de bästa försvarsspelarna i NHL hur de hakar upp och knackar bort klubbor.

 • Sätta press för att återta puck

Aktivitet. Det sämsta man kan göra vid exempelvis ledning med ett eller ett par mål är att backa hem och därmed bli passiv. Sätta press, sätta press, sätta press och ge motståndarna så lite tid som möjligt, för att istället ha pucken så mycket som möjligt. Det kan vara lättare sagt än gjort och en osäkerhet kan smyga in och så vidare, men handlar ju mestadels om det mindset man bestämmer sig för. Jag ska inte gå in på de taktiska dispositionerna i presspelet, för de kan skilja något, men att spelaren närmast puckföraren sätter press med aktiv skridskoåkning, aktiv klubba och gärna tacklas för att få ner farten och ett stopp så man själva kan starta spel, det tror jag är legio. Att sätta press i egen zon är ju lite annat, men samtidigt detsamma. Nämligen att ge motståndarna så lite tid som möjligt och skapa stress. Tid och yta är vad man tävlar om. Om man bara tokkör och raggar puck så är det något annat. Ett framgångsrikt presspel oavsett vilken del av banan kräver en stor portion spelförståelse framförallt eftersom det kräver att man ”kuggar i” varann.

 • Blocka skott

Avslutningsvis att vara i vägen för pucken. Varför tar han det sist tänker du? Jag säger som Forrest Gump: -For no particular reason. Skrev tidigare om att skymningar på ett positivt sätt blivit lite av en vetenskap och det gäller banne mig blockandet av skott också. Dessutom är de besläktade. Att täcka den där lilla rutan som det faktiskt bara är (fäst fyra gummiband i stolprötterna samt där stolparna möter ribban och dra mot pucken så får du se). Puckens ”öga” är att utgå ifrån och gällande teknik gäller det att täcka nämnda yta, men ändå snabbt kunna agera på andraläget där pucken hamnar. Inte bara ”leka målvakt” utan i möjligaste mån attack mot pucken pratar vi om. Ju närmare du kommer, desto mindre att skjuta på och mindre tid för att göra det. Blocka skott som en del av alla-alltid gäller för både backar och forwards. Det finns smidiga plastskydd att fästa på skridskorna för att undvika skada och därmed frånvaro vid skott på fötterna. I ärlighetens namn är jag förvånad att inte fler använder dem så lätta och smidiga som de görs numera. Spelare som verkligen vill vara i skottlinjen och ser varje tillfälle som en prestigekamp mot skytten är guld värda.

 

Uffe Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info