Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Varför så bråttom till spel på helplan?

15 SEP 2017 14:25
När det är hög aktivitet och många puckkontakter som utvecklar mest...
  • Skapad: 15 SEP 2017 14:25

På hösten när du är eller ska fylla 10 år startar matchspel på helplan. Det är visserligen upp till varje distriktsförbund, men på de flesta ställen i landet är det just från och med U11-säsongen som det äntligen börjar spelas ”riktig hockey”. Eller vänta nu, varför spelar man en match på helplan med fem mot fem plus målvakter? När man kan ha nästan dubbelt så många utespelare aktiva i fyra mot fyra spel på tvären och dubbelt så många målvakter som får stå, i ytterligare ett par år. Och vad då ”riktig hockey”? Dagens hockey handlar om ta snabba beslut och genomföra dem på kort tid och liten yta.

Det finns en del studier på området och den mest precisa som jag känner till är den som USA Hockey gjorde i Detroit för ett par år sedan. Med högteknologisk utrustning som möjliggör taggning av varje spelares aktioner. Klippet ser du nedan: 

 (Lägg också märke till den smarta, portabla sargen).Gör gärna en egen studie också. Ofta räcker det med att se några U11- eller U12 matcher och jämföra med några dito på U9 eller U10, för att begripa vad jag pratar om. Från studien:

Kamper om pucken      -dubbelt så många

Skott                                 -sex gånger så många

Puckkontakter                -dubbelt så många

Målvaktsingripanden   -fyra gånger så många (per minut)

Passningsförsök             -dubbelt så många

Mottagna passningar   -fem gånger så många

Riktningsförändringar  -dubbelt så många

Skottförsök                      -dubbelt så många

 

Upplevelsen

Självklart är det häftigt när tioåringen (U11-spelaren) får kliva upp och spela matcher på helplan som de stora pojkarna. Man ser Tre Kronor, NHL, SHL o s v och har sina idoler där, vilket i mångt och mycket ger jättebra inspiration. Offside och icing. Att få sitta i båset, ja till och med utvisningar är häftigt eftersom man får sitta i utvisningsbåset. Man vill känna sig stor, en drivkraft på alla möjliga sätt under uppväxten. Men det är faktiskt ingen brådska med att spela på precis samma villkor som de stora. Barn är inte små vuxna. Det är egenvärdet av träningar och matcher uppdelade i små pusselbitar här och nu som är grejen. Spelglädjen, glädjen över att utvecklas, glädjen över att tillhöra ett lag med god sammanhållning och kämpa tillsammans. ”Att göra mål” är dessutom det snabba svaret som kommer från de flesta hockeyungdomar om vad som är roligast i spelet. ”Att göra räddningar” när man är målvakt. Låt oss då skapa förutsättningar för att så mycket som möjligt av det där roliga ska hända oftare. Istället för att man åker utan puck i betydligt högre utsträckning och målchanserna är betydligt färre, plus att den totala aktiva tiden blir mindre.

Utbildningen

Med allt det där skrivet om att glädjen verkligen ÄR det viktigaste, så tror jag att ett par år till med matchspel på tvären (ja det finns halvplansspel som en variant också i övergången) skulle ge mer rent utbildningsmässigt på den långa resan mot att bli hockeyspelare. Vi pratar om vikten av att se, uppfatta och agera istället för att reagera i spelet. Kunna skydda pucken/”vara stark på puck”, kunna skjuta snabbt och oannonserat med forehand och backhand även när pucken inte kommer perfekt, skymma målvakten, spela klart situationen, vara handlingsberedd innan man får pucken, passningsleverenser och mottagningar med blicken uppe, tävla i varje moment, vinna närkamper, kommunicera och göra varandra bättre. Stänga gapet, aktiv klubba, blad mot puck – kropp mot kropp, vinna pucken och snabbt vända spel. Jag ser inget av detta bli gynnat av att tidigt spela helplansmatcher. Tvärtom. Titta på hur framgångsrika lag både på junior- och seniornivå fördelar tiden mellan smålagsspel i olika former med lite tid och liten yta, kontra helplansövningar. Skridskoåkningen då? Behöver man inte ha med åkning över större ytor? Jo för all del, men det går alldeles utmärkt att lägga in i träningen med alla spelare aktiva samtidigt på isen, bara kunskapen finns mellan rätt förhållande mellan ansträngning och vila.

Utnyttja istiden

Jag inser att det finns ställen i landet där istid är det minsta problemet, medan det lilla antalet spelare är det största. Där faller ju argumentet att utnyttja istiden, men det om spelets utveckling kvarstår. På många håll är ju faktiskt läget det omvända. Varenda minut på rimlig tid för att barnen ska orka med skolan och övriga vardagen, är uppbokade. Ytterst lite eller inget alls blir över till ”öppen is” då man kan lattja och köra spontanträning. På helgerna täcker matchtiderna i stort sett hela isschemat. Ja, vi behöver definitivt fler ishallar sett till landet som helhet, men vi kan också nyttja den tid som finns på ännu bättre sätt. Räkna på skillnaden om man istället för en U11-match följt av en U12-match på helplan, med samma antal spelare, kör två U11-matcher samtidigt följt av två U12.

Exempel 50 min istid

Gul 1 mot Blå 1, 2 * 10 minuter

samtidigt som:

Gul 2 mot Blå 2, 2 * 10 minuter

därefter:

Gul 1 mot Blå 2, 2 * 10 minuter

samtidigt som:

Gul 2 mot Blå 1, 2 * 10 minuter

Vill man ha ”tut-byten” så kör 1-minutsbyten, hög intensitet. Åtta spelare i varje lag plus målvakt. Fyra plus målvakt på banan. Man får spela vartannat byte.

Uppvärmningen utomhus innan, räcker med några minuter på is innan puckarna släpps för de första matcherna. Korta pauser och snabbt skifte när Blå 1 och Blå 2 bara byter plats till match 2.

Summa summarum: Trettiotvå spelare får tjugo minuters effektiv speltid. Fyra målvakter får fyrtio.

Utmana konventionerna

Vissa saker i vår sport har varit och är fortfarande bra, trots att spelet har förändrats och samhället likaså. Att spela match ska vara fest. Då får man testa av det man jobbat på och utvecklat under matchlika träningar. Prestationen är viktigare än resultatet i ovan nämnda åldrar (och längre upp än vad vissa tror). Det har gjorts en hel del lyckade försök med cup-spel på tvären i både U11 och U12. Jag vill ta det ett steg längre och skulle gärna se att man höjer helplansåldern till U13. Tolvåringarna som får gå upp och spela på helplan har då fyra (!) säsonger kvar innan juniorålder. Ska man få börja tacklas innan man spelar på helplan alltså? Det går aaaaaaldrig. Joho! Det kommer bli en ännu mer av en naturlig övergång. Närkampsspel i syfte att vinna puck med lite tid och på liten yta och det har man fått börja träna på redan när planen på tvären kändes jäääääättestor!

Uffe Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info