Hoppa till sidans innehåll

Mångfald inom ishockey: Kenan Sinanovic "Jag såg en landskamp, efter den matchen tjatade jag om att börja spela hockey"

28 JAN 2016 09:36
Kenan föddes i Bosnien och kom till Sverige när han var ett år. Han är uppvuxen i Jönköping och spelar numera hockey i HC Dalen.
  • Skapad: 28 JAN 2016 09:36

Hur gick det till när du började spela ishockey?

Jag såg en landskamp i Kinnarps arena mellan Sverige-Tjeckien. Det var just farten och allt som kunde hända som jag fastnade för. Det kunde hända grejer som inte hände på en fotbollsmatch. Efter den matchen tjatade jag på mina föräldrar att jag ville börja spela hockey, efter mycket tjat så fick jag börja, dock ganska sent. Från början fick jag inte börja med hockey för att mina föräldrar tyckte att det var för dyrt, men ska jag vara ärlig så är inte utrustning så dyrt. Man behöver inte ha det bästa i början! På det viset började jag och sen har jag fått jobba mig ikapp dem andra. När jag var 15 år fick jag utvecklingspriset i HV 71.

Vad har hockeyn betytt för dig?

Hockeyn har betytt mycket, hade jag inte spelat hockey hade jag varit i väldigt dålig skick. Just nu är hockey, skola och familj det viktigaste och jag har mognat mycket som person. Jag har en back-up plan om inte hockeyn går bra som spelare, är sugen på att bli tränare. 

Hur ska föreningar göra för att locka fler till ishockeyn?

En idé är att göra som HV 71 har gjort. Att låta skolungdomar kolla på hockey. Det kallas "Min första hockeymatch". Här får många nyanlända svenskar kolla på hockey, och de går att utveckla. Jag tycker att man kan utveckla denna idé med att tala om för de vad de innebär att spela hockey, att de inte är så dyrt som folk snackar om! Att man fördjupar barnen och föräldrarna i hockey. Att barnen får sitta på bra platser i arenan och uppleva atmosfären. Att få träffa spelare i både A-lag men även yngre spelare. För att få känna på deras vardag. 

Fler intervjuer

Hockeyakademin har gjort flera intervjuer inom temat mångfald

Valentina Lizana Wallner - "Jag älskade att spela ishockey redan från första skäret"

Johnny Oduya - "Testa dig fram och ge inte upp för tidigt, kom ihåg att ha kul!"

Amil Krupic - "Jag började spelade hockey tack vare en tränare som frågade om jag ville testa"

Daniel Rahimi "Jag tycker det är en bra plattform för ungdomar att spela hockey, man får lära sig samarbeta och föra sig i en grupp"

 

Goda exempel

Här finns flera goda exempel från hockeysverige inom temat mångfald

https://www.swehockey.se/Hockeyakademin/Information/Mangfald/

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info