Hoppa till sidans innehåll

Mångfald inom ishockey: Valentina Lizana Wallner - "Jag älskade att spela ishockey redan från första skäret"

26 NOV 2015 13:30
Artikelserien med olika profiler inom temat mångfald inom ishockey fortsätter. Denna gången berättar Valentina Lizana Wallner bl a om hur det gick till när hon började spela hockey.
  • Skapad: 26 NOV 2015 13:30

Valentina Lizana Wallner har spelat 111 landskamper med Damkronorna och deltagit i flera VM och OS-turneringar. Numera jobbor hon bl a som expertkommentator på Europsort. Hon är född och uppväxt i Skogås utanför Stockholm med pappa från Chile och mamma från Finland.

Hur gick det till när du började spela ishockey?

"Det var min storebror (Victor) som spelade bandy med sina kompisar (6 år äldre) på gården och behövde en målvakt. Självklart tackade jag inte nej till att få vara med att leka. Det blev en del blåmärken men jag tyckte redan där och då att det var roligt att stå i mål. Min storebror spelade i Trångsunds -84:or och jag var alltid med på hans träningar och matcher för att studera spelet. När jag var gammal nog själv att börja spela ishockeyn på hockeyskolan så tjatade jag till mig det när föräldrarna tänkte skeptiskt. Ganska snabbt märkte de nog att jag tycket att ishockey var livet"

Vad har hockeyn betytt för dig?

"Hockeyn betydde allt för mig när jag växte upp. När jag var ledsen eller arg så var det hockeyn som gjorde mig glad igen. Jag älskade att spela ishockey redan från första skäret. Ishockeyn kommer alltid vara en stor del av mitt liv och jag är tacksam över allt som jag har fått uppleva genom den hittills."

Vilka tips vill du ge till föreningar för att få in fler killar och tjejer med invandrarbakgrund till ishockeyn?

"Låt barnen få prova på. Hade jag aldrig fått testa spela så hade jag aldrig spelat ishockey. Om inte intresset väckts tidigare så finns det en chans att man tycker det är superkul när man väl får testa."

Klicka här för att läsa intervjuer med fler profiler

Klicka här för att läsa mer om mångfald inom ishockey

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info