Hoppa till sidans innehåll

Återhämtningsmål


Återhämtningsmålet ska ätas så fort du är klar med träningen – med skridskorna på! Allts före dusch och hemgång.  

Anledningen till varför återhämtningsmålet är så viktigt är att du - förutsatt att du tränat hårt - har förbrukat en hel del av energin (kolhydraterna) som finns i musklerna. Den första tiden efter avslutad träning går det snabbt att fylla på med ny energi - energi som du kommer ha glädje av när du tränar igen senare samma dag eller dagen därpå. En annan orsak till återhämtningsmålet är att ditt immunförsvar är försvagat efter hårda träningar, så om du väntar med att äta och istället stretchar och duschar och sen kanske t o m tar bussen hem, är risken större att du drar på dig onödiga förkylningar och infektioner.

Förutom vätska är det två saker du behöver få i dig i återhämtningsmålet: snabba kolhydrater och protein. Kolhydraterna ska lagras in som ny energi i musklerna som du sedan kan använda på kommande träningar. Proteinet ska börja reparera och bygga upp dina muskler.

Snabba kolhydrater: Banan, vindruvor, russin, apelsinjuice, blåbärssoppa, nyponsoppa, ljust bröd  

Protein: Mjölk, keso, kesella, ägg, ost, skinka

Om du dricker en drickyoghurt med fruktsmak eller tar en COCIO Chokladmjölk så får du i dig både snabba kolhydrater och protein!

Hur mycket du behöver äta som återhämtningsmål beror på hur hårt och ofta du tränar. Om du är inne i en period med mycket träningar och matcher behöver du större mängd än om du har en vilodag dagen därpå eller inte har tränat så hårt.

Uppdaterad: 23 SEP 2014 14:56 Skribent: Gustav Griborn

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info