Hoppa till sidans innehåll

Vätska


En dag du inte tränar har du ett vätskebehov på ungefär 2 liter. Hälften av det, alltså 1 liter, får du i dig genom den mat du äter, men resten bör du alltså dricka. En dag du tränar behöver du betydligt mer. Hur mycket mer beror på hur långa dina pass är, hur hårt du kör och på hur mycket du svettas. Många ishockeyspelare svettas ut ett par liter vätska under ett hårt pass!

Du kan enkelt räkna ut hur mycket vätska just du förlorar genom att väga dig före och efter ett träningspass. Väg dig före passet och tänk på att väga dig utan kläder så att svetten inte blir kvar i kläderna. Träna sedan utan att dricka något och väg dig igen direkt efter passet (även nu utan kläder). Har du minskat 2 kilo borde du alltså ha druckit 2 liter vatten under passet.

Ett ännu simplare sätt att se om du ligger i vätskebalans är att kolla kisset. Om du druckit ordentligt ska det vara genomskinligt eller ljusgult. Om det är mörkt och luktar starkt är det stor risk att du har vätskebrist.

Vätska lagras i kroppen genom att det binds till kolhydraterna i musklerna, så om du dricker ordentligt dagen före en match kan du bygga på dig ett fint vätskeförråd som du sedan kan använda under matchen.  

Tänk på att kroppen inte kan ta upp mer än 1,5-2 deciliter vätska åt gången, så drick hellre lite och ofta än mycket och sällan. Gör det till en vana att börja dagen med ett stort glas vatten och se sedan till att dricka regelbundet under dagen.

Uppdaterad: 23 SEP 2014 15:00 Skribent: Gustav Griborn

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info