För att kunna få ut något av spelförståelsen konkret på isen krävs en fullgod och funktionell teknik. Det finns vissa grejer på den tekniska paletten du bara måste lägga mycket tid på. Skridskoåkning, som mitt förra tips handlade om, får utgöra typexempel. Du fattar vad jag menar.
Spelförståelsen är spännande därför att den rör vårt mentala, som inte går att ta på, i hög utsträckning. Det går inte att se på en spelare - varken i fysträningen (om det inte är bollspel) eller i en åka-passaskjut-övning om han eller hon har bra spelförtåelse. Däremot kan man få ”ståpäls” av att se en spelare i matchsituation som förutser vad som ska hända och anpassar sina rörelser och aktioner på absolut bästa sätt.
Spelförståelsen är också spännande eftersom vi tränare/coacher inte kan tala om för en spelare vad som ska göras i alla situationer. Däremot kan vi vägleda, coacha och ställa rätt frågor. Det är dock du som spelare som är där ute i ”hettan” och tar besluten. De felaktiga besluten lär man sig av till nästa gång och de rätta besluten får en att växa
Utbildningsmaterial
Svenska Ishockeyförbundet har prodcerat ett häfte med mer information om spelförståelse. Här förklaras olika begrepp inom ämnet och du får bra övningstips.
Läs häftet Spelförståelse |

|
Köp häftet med DVD här: Till webshoppen
Tips
Svenska Ishockeyförbundets spelar- och ledarutvecklare Uffe Lundberg har skrivit ett utvecklingstips i ämnet som du kan läsa nedan:
Klicka här för att läsa hela tipset i pdf och se övningsexempel
Föreningsbesök
Hockeykonsluenterna har besökt föreningarna och pratat om spelförståelse.
Du kan ladda ner deras power point på länken nedan:
Till föreningsbesök