Hoppa till sidans innehåll

Del 3 - Motivation


Motivation

Motivation är grundläggande i allt vi gör. Motivation handlar om det som både får oss att sätta igång med ett beteende och att hålla ett beteende levande. Spännande med just det här begreppet är att det styrs av både inre och yttre faktorer – som t.ex. den egna viljan att utvecklas på träning, eller glädjen att få höra från någon annan att vi har presterat bra. Du har säkert hört någon prata om motivation som en personlig egenskap – att någon antingen ”har det” eller inte. Du har säkert också hört motivationsbrist som en förklaring till varför ett beteende upphörde, eller som en ursäkt till utebliven prestation. Det är dock viktigt att komma ihåg att motivation är en psykologisk färdighet som du kan arbeta med och påverka i positiv riktning! 

Inre och yttre motivation

Om du har en hög inre motivation så kanske du valt att döma hockey för att det är roligt och du får en inre tillfredsställelse av att göra det. Du lägger fokus på egen utveckling och ansträngning, för att det känns bra när du uppnår ett mål som du har satt för dig själv. Kanske är det snacket och skrattet med dina domarkollegor som lockar allra mest, och att få vara nära en idrott som du älskar. 

Om du har drivs mycket av yttre motiv så kanske du dömer hockey för att du tycker om att få yttre belöningar. Kanske handlar det om pengar, utmärkelser, eller att du känner tillfredsställelse när andra runtomkring dig klappar dig på axeln och säger ”bra jobbat”. Yttre motiv kan även handla om att någon annan tycker att du skall döma, och därför gör du det – utan att själv känna att du brinner helhjärtat för det. 

Övningar

Självklart drivs vi alla av både inre och yttre motiv! Vem tycker t.ex. inte om att få höra att de har gjort ett bra jobb, eller att få lön för sitt arbete? Det du däremot kan fundera på är (använd papper och penna – skriv!):

1. Hur ser just dina inre och yttre motiv ut för att döma hockey? Varför gör du det du gör?

2. Är de inre motiven större och viktigare för dig än de yttre?

3. Om inte – vilka förändringar behöver du göra för att dömandet i huvudsak skall vara roligt och utvecklande för dig som människa?

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:36 Skribent: John Fransson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info