Hoppa till sidans innehåll

Del 4 - Koncentration


Vad är koncentration?

Begreppet koncentration handlar om att fokusera på det som är relevant i stunden, och att kunna bibehålla fokus över tid. Idrott, och framförallt tävlingsidrott, är en arena där de flesta vill ha en så god koncentrationsförmåga som möjligt för att kunna prestera. Som domare måste du dock kunna skifta uppmärksamhetsfokus många gånger under en match – vilket är en stor utmaning för de allra flesta!

I vissa situationer på isen behöver du ha ett brett och öppet uppmärksamhetsfokus – för att få en överblick av matchen i sin helhet. I andra situationer behöver du kunna fokusera på en eller två spelare, och då istället anta ett smalt uppmärksamhetsfokus. När du dömer kommer du ibland behöva lyssna inåt, det vill säga på dig själv – dina egna tankar och känslor, för att fatta beslut. Samtidigt kommer du att förväntas att ta in information och intryck utifrån för att göra ditt jobb. Att ständigt under en match röra sig mellan de olika typerna av uppmärksamhetsfokus är alltså nödvändigt!

Varför brister koncentrationen?

Många domare uttrycker en oro över att eventuellt missa något som händer på isen, speciellt om detta sedan får ödesdigra konsekvenser för något av lagen. När detta sker på grund av att koncentrationsförmågan brister handlar det ofta om:

  • Att han/hon har fokus på händelser som redan skett
  • Att han/hon har fokus på för många saker samtidigt
  • Att han/hon har fokus på händelser som inte ännu har skett

Ofta är det alltså svårigheterna att sålla bort det som inte egentligen är relevant som ställer till det. För visst är det så att mitt under match, så är ältandet av tidigare händelser, oro över vad som skulle kunna hända och att ha ett för brett uppmärksamhetsfokus egentligen inte relevant!

Övning:

Utmana dig själv och försök sätta ord på följande (använd papper och penna – skriv!):

Vad brukar göra att du tappar koncentrationen? Vilka yttre faktorer? Vilka inre faktorer (tankar och känslor)?

  • Hur ser din strategi ut för att få tillbaka koncentrationen? Vad gör du och vad säger du till dig själv för att återigen vara med i matchen?
  • När under en match behöver du ha brett/smalt/inre/yttre uppmärksamhetsfokus?
Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:36 Skribent: John Fransson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info