Hoppa till sidans innehåll

Vad säger regelboken vid huvudtacklingar?

13 MAR 2015 09:15
Hur ska man döma vid Checking to the head or neck?
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:36

I gårdagens SM-kvartsfinal mellan Frölunda HC och Luleå HF visades Frölundas #56 Erik Gustafsson ut 5+20 minuter Game Misconduct för Checking to the head - ett straff som senare ändrades till 5+Match Penalty.

Så här säger regelboken om huvudtacklingar.

Regel 124 - Checking to the head or neck

DEFINITON: En spelare som riktar en tackling av något slag med någon del av sin kropp eller utrustning mot huvudet eller nacken på en motståndare, eller som driver eller tvingar en motståndares huvud in i skyddsglaset eller sargen. Denna regel har prioritet över liknande förseelser förutom de som handlar om fighting.

I. Det är aldrig tillåtet att tackla en motståndare i huvudet. Såväl avsiktliga som oavsiktliga direkta träffar mot huvudet eller nacken på en motståndare ska bestraffas.

II. Checking to the head or neck bestraffas med mindre straffet + misconduct penalty, större straffet + game misconduct penalty, eller match penalty.

III. En spelare som skadar eller som på ett vårdslöst sätt angriper en motståndare med en checking to the head or neck, ska ådömas match penalty.

IV. Utvisning för checking to the head or neck ska utdömas om något av nedanstående kriterier inträffar när en spelare tacklar en motståndare:

1. Spelaren riktar tacklingen med någon del av sin kropp eller utrustning mot huvudet eller nacken på en motståndare;

2. Utespelaren driver eller tvingar motståndarens huvud in i skyddsglaset eller sargen med sin egen överkropp;

3. Utespelaren sträcker ut och riktar någon del av sin överkropp mot en motståndares huvud eller nacke;

4. Utespelaren sträcker ut sin kropp uppåt eller utåt i syfte att nå en motståndare, eller använder sin överkropp för att träffa motståndaren i huvudet eller nacken;

5. Utespelaren hoppar från isen och riktar en tackling mot en motståndares huvud eller nacke.

V. Även om en utespelare som är i besittning av pucken åker med höjd blick och är medveten om en inkommande tackling, får motståndaren inte tackla honom mot huvudet eller nacken.

VI. Om en tackling i huvudsak först träffar en motståndare på ett tillåtet sätt och tacklingen därefter glider upp mot huvudet eller nacken, ska ingen utvisning för checking to the head or neck utdömas.

VII. En utespelare som har kontroll på pucken och som åker i riktning mot en motståndare, och som har sitt huvud i en låg position istället för att höja blicken, får tacklas av motståndaren om tacklingen inte har en uppåtdrivande kraft mot puckförarens huvud.

VIII. En spelare som upprätthåller en normal kroppsposition och som bli pååkt av en motståndare, ska inte utvisas under denna regel så länge han inte försvarar sig på ett sätt som beskrivs under regel 124-IV eller regel 124-V.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info