Hoppa till sidans innehåll

Aktivt utvecklingsarbete under det internationella breaket

15 FEB 2016 12:38
I samband med det internationella uppehållet för många av serierna i svensk hockey så har ishockeyförbundet varit aktiva i arbete med domarutveckling på flera olika sätt.
  • Skapad: 15 FEB 2016 12:38

Utbytesdomare på landskamper

I samband med Tre kronors och Damkronornas landskamper så genomförde Svenska Ishockeyförbundet ett utbyte med det Rysslands- samt Tysklands Ishockeyförbund i form av att huvuddomare användes till vissa av dessa matcher. Dessa utbyten är en ständigt pågående process där man försöker utbyte erfarenheter över nationsgränserna och ge domare möjligheterna att utvecklas på en högre nivå tillsammans med domare från andra länder.

Domaransvarige Joel Hansson sammanfattar sina tankar från helgen:
-”Det är en fantastisk erfarenhet att få döma med domare från andra länder och med en liten annorlunda bakgrund både på isen men även på sidan av isen. Att få ta del av dessa erfarenheter och att få in nya perspektiv i sitt domarskap tror jag alla upplever som något väldigt positivt och som vi ska fortsätta att utveckla för framtiden.”

Utvecklingssamling i Tranås

I samband med U16 landslagets 4-nationers turnering i Tranås har Ishockeyförbundet samlat lovande domare på förbundsnivå för att under tre intensiva dagar utvecklas med coachning av HockeyAllsvenskans huvuddomaransvarige Pär-Olof Livf. Domarna som är uttagna till turneringen är individer som ska coachas in och utvecklas till framtida domare på högsta nationella och förhoppningsvis internationella nivå. 

Deltagande i andra länders arbete med domarverksamheten

I samband med det internationella breaket har även Svenska Ishockeyförbundet fått förmånen att att delta på olika utvecklingstillfällen som andra nationsförbund har arrangerat. Domaransvarige Joel Hansson var inbjuden till Ice Hockey UK och var delaktig på ett möte med domarna i högsta ligan i Storbritannien, EIHL. Mötet bestod av att diskutera det nationella arbetet med att utveckla domare och vilka erfarenheter respektive organisation har från just detta, man hade även en del som bestod av att arbete med frågor som rör ett säkert spel och incidenter som inträffat under säsongen samt utveckla arbetet med 4-domarsystemet som man enbart använder i slutspelet i EIHL.

Joel blev även inbjuden att föreläsa för det ungerska förbundet kring den Svenska domarverksamheten samt tala under ett tränarseminarium kring domarens roll, samspelet mellan domare, tränare och spelare för idrottens utveckling samt den svenska modellen med DAIF-verksamheten i föreningslivet.

Joel Hansson är väldigt positiv när han summerar intrycken från mötena i Ungern och England.

-Det är enormt fascinerande och se hur respekterad svensk domarverksamhet är i andra länder, vår struktur och arbete med dem olika områdena så som utbildning och utveckling. Vi får många blickar på oss och många länder vill ta efter vårt arbete för att forma deras struktur. Det är självklart ett jättebra  kvitto som vi får och som vi måste ta med oss som bränsle för att utveckla vår verksamhet ännu mer i framtiden.” 

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info