Hoppa till sidans innehåll

DAIF-inslag på Barn & Ungdoms-konferens

16 OKT 2015 10:12
Den 16-17 oktober arrangerar Svenska Ishockeyförbundet Barn- och Ungdomstemakonferens i Kista. I vår domarhörna fokuserar vi på Domaransvarig i Förening (DAIF) och att upplysa hur viktig den rollen är.
  • Skapad: 16 OKT 2015 10:12

Vad är Barn- och Ungdomstemakonferensen?

Den 16-17 oktober genomför Svenska Ishockeyförbundet en, av förbundsstyrelsen initierad, Barn- och ungdomstemakonferens. Cirka 150 personer, från såväl förenings- som distriktsnivå och central nivå kommer under två dagar diskutera viktiga framtidsfrågor med bäring på barn- och ungdomsverksamheten. Formatet är detsamma som tidigare genomförda Juniortemautredningen (2002) och Damtemautredningen (2010). Det har visat sig vara en modell som fungerar bra i vår rörelse. En bred representation från olika verksamhetsdelar och nivåer skapar goda förutsättningar för att frågorna ges olika perspektiv och bidrar dessutom till en automatisk förankring i Hockeysverige.

- Vi ser detta som ett avstamp för ett brett utvecklingsarbete kring vår barn- och ungdomsishockey, med den uttalade visionen att vara ”världens bästa – på och utanför isen”. Att göra det i en nära dialog med föreningar och distrikt är en viktig framgångsfaktor.

- Konferensen kommer vara indelad i fem olika ämnesblock, där deltagarna genom gruppdiskussioner ska generera konkreta förslag på åtgärder. Alla samtal och diskussioner kommer ta sin utgångspunkt i de fiktiva personerna Linus och Klara tillsammans med sina lagkamrater, där föreningen är en viktig förutsättning för aktiviteten. Det är ett pedagogiskt grepp för att hela tiden påminna oss om varför och för vem vi bedriver verksamheten", säger Henrik Haraldsson, Utvecklingschef - Svenska Ishockeyförbundet

DAIF - en viktig del av föreningen

Svenska Ishockeyförbundet jobbar hårt för att vända den negativa trend som vi har sett med vikande antal aktiva domare. Där har DAIF (Domaransvarig i förening) en viktig roll. 

Att en förening utbildar egna domare gynnar den egna föreningen på många sätt - förutom att spelare som kombinerar spelarkarriären med att döma ishockey sparar pengar till föreningen i längden - är det också ett ypperligt sätt att utbilda och utveckla sina spelare.

-"Domaren är en naturlig del av ishockeyn och en förutsättning för att genomföra säkra och bra matcher. Att skapa bra verktyg för distriktsförbund och föreningar, där man kan arbeta med domarfrågor på ett bra sätt genom DAIF, blir en nyckel för vårt framtida arbete. Fokus måste ligga på att underlätta rekrytering av nya domare men även att aktivt arbeta för att behålla domare och vidarerekrytera dessa till nästa nivå.", säger Joel Hansson, Domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Representanter på plats i domarhörnan är Joel Hansson (Svenska Ishockeyförbundet), John Fransson (Svenska Ishockeyförbundet) och Fredrik Niklazzon (DAIF i Färjestad BK).

Ladda ner vårt material!

Under konferensen delade vi ut en folder om hur en förening kan arbeta med sin DAIF - med flertalet goda exempel från föreningar och distrikt runt om i Sverige.

Du kan ladda ned materialet här. (PDF)

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info