Hoppa till sidans innehåll

Intervju: David Herrwaldsson om att döma i EIHL

22 MAR 2016 10:48
Under helgen genomfördes ett utbyte mellan Brittiska högsta ligan EIHL och Svenska ishockeyförbundet, vi har tagit ett samtal med linjedomaren David Herrwaldsson om resan.
  • Skapad: 22 MAR 2016 10:48

Vilka matcher dömde ni och hur var dessa? 

”I lördags dömde vi Manchester Storm mot Cardiff Devils och igår, söndag dömde vi Coventry Blaze mot Manchester Storm. Där den första matchen betydde vilken placering Cardiff hade chans till i sist omgången, vilket självklart gjorde att det fanns en stor anspänning innan matchen. Antingen skulle de sluta etta eller tvåa i serien. När matchen väl startade var det ganska tydligt att Cardiff var det bättre laget och det blev en lugn resa utan större händelser. 

Den andra matchen var mellan två jämnare lag och det var sista omgången i serien och det var stundtals hetsig stämning på banan. 

Den första matchen dömde vi med en ung linjedomare som gjorde sin första säsong i EIHL. I den andra matchen dömde vi med en mer rutinerad linjedomare som dömt ca 20 säsonger i EIHL och varit iväg på internationella uppdrag i 14 säsonger. ” 

Hur förberedde ni er inför resan och vad förväntade ni er? 

”Inför resan försökte jag förbereda mig genom att kolla klipp från ligan för att kunna bilda mig en uppfattning om hur spelet ser ut. Självklart var det också regelläsning veckorna innan för att komma så väl förberedd som möjligt. Jag förväntade mig en lite tuffare spelstil än i Sverige då många importer är verksamma i ligan. ” 

Såg ni några skillnader i spelet och i arrangemanget runtomkring jämfört med Sverige?

”Den stora skillnaden mellan svensk hockey och den engelska hockeyn är att den svenska hockeyn går mycket fortare även om det är många spelare är lika skickliga. Många spelare i den engelska ligan har meriter från NHL och andra toppligor så skickligheten var det inget fel på. Det var också vanligt med spelande coacher i lagen vilket var lite av en ny upplevelse att hantera. 

Arrangemangen däremot tyckte jag var stor skillnad. I England gör man ett helt event av det och många visar en stor kärlek till sporten vilket man inte förväntade sig då hockeyn inte är så stor i England. Under matchen var ljudnivån och trycket något utöver det vanliga, minst sagt. ” 

Vad är era generella tankar kring utbyten och möjligheter som dessa? 

”En fantastisk möjlighet att få komma iväg på detta utbyte vilket har gjort att jag byggt ut min erfarenhetsbank. Oerhört kul att få komma iväg och få se en annan typ av hockeykultur, få träffa domare med en annan bakgrund och se fler arenor och fler lag. Stort tack till Simon Kirkham som tagit väl hand om och fixat och trixat med allt från hotell till resor. Stort tack också till våra kollegor Kris och James som också tog väl hand om oss. ”

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info