Hoppa till sidans innehåll

Intervju: Liv Andersson om att döma internationellt

06 APR 2016 10:54
Nyligen hemkommen från damernas Division 1-VM i Ålborg tog Liv Andersson sig tiden att svara på några frågor om hur det är att döma internationellt.
  • Skapad: 06 APR 2016 10:54

Damernas Division 1-VM genomfördes i Ålborg, Danmark, mellan den 25-31 mars där Tyskland vann och säkrade uppflyttning till A-VM 2017. En svensk domare var på plats - Liv Andersson från Göteborg. Här är hennes tankar om turneringen och hur det är att döma internationellt.

Hur har du förberett dig till turneringen? Vilka förväntningar hade du?
Jag har fortsätt att träna hårt säsongen ut, varit noga med att inte slå av på tempot med fysträning och matcher. Det är lätt hänt att tappa motivationen i slutet av en lång och tuff säsong, men viktigt att se till att hålla ångan uppe! Jag hade också scoutat lagen lite för att veta vad jag hade att förvänta mig.  

Vad är dina tankar kring din prestation på turneringen?
Hm, får jag prata om det här? Det kommer i alla fall skickas en slutrapport om min insats i slutet av juni, men turneringarna avslutas med ett personligt samtal mellan domare och supervisor, så vi får en rätt bra indikation om hur vi ligger till. Vi kan väl säga att det ser ljust ut.

Hur ser en normal dag ut på en turnering?
Okej, om vi säger att jag hade första matchen (13.00, reds anm.) hade dagen sett ut ungefär såhär:
07.00 Uppstigning, lätt frukost.
07.30 Avfärd till ishallen. Träning samt olika istester.
09.00 Frukost, dusch, tupplur. Ombyte till kostym.
11.00 Lätt lunch
11.30 Ankomst till ishallen, uppvärmning. Löpning eller ett lätt uppvärmningspass i gymmet, följt av lite bollspel!
13.00 Matchstart
15.30 (ungefär, beroende på matchens längd) Feedback från matchen av supervisor. Nedvarvning, stretching, dusch, massage.
18.00 Middag
20.00 Måldomare eller stand-by för dagens sista match
23.00 Återkomst till hotellet, kvällsfika och sömn!

Vi hade även två matchlediga dagar då domarvärdarna, utöver träningspassen, planerade in olika aktiviteter för oss. Denna turnering såg vi bland annat en slutspelsmatch i Danska ligan och åkte till Skagen!

Vilken är den största utmaningen när man ska åka på ett internationellt uppdrag?
Att lära sig alla oskrivna regler! Allt ifrån vad som får sägas högt och inte, hur du förväntas vara klädd i alla olika sammanhang, under vilken arm du håller hjälmen under nationalsången och vilka logotyper som måste tejpas över. Detta är ingenting din supervisor kommer påpeka på om du gör fel men som absolut kommer att påverka din helhetsbedömning och ditt slutbetyg. Ett annat exempel är att vi enbart får prata engelska på isen, vilket blir lite konstigt när lagen har spelare som jag till vardags dömer i Riksserien. Samtidigt är det ju förståeligt att alla på planen ska förstå vad som sägs.

Vad är det absolut bästa med att få åka på en IIHF turnering?
Att få träffa domare från hela världen, utbyta erfarenheter och döma grym hockey! Landslagen är disciplinerade på ett helt annat sätt och organisationen kring det är en betydligt större apparat än på hemmaplan. Sedan är det ju ett stort plus att få chansen att resa och upptäcka platser runt om i världen, även om det inte blev så lång sträcka just denna gång!

Vi tackar Liv för pratstunden och önskar lycka till med förberedelserna inför kommande säsong. 

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info