Hoppa till sidans innehåll

Lyckad elitdomarkonferens genomförd på Bosön

10 MAJ 2016 09:09
Två givande dagar på Bosön samlade domarna från Sveriges största bollidrotter.
  • Skapad: 10 MAJ 2016 09:09

Under elitdomarkonferens på Bosön så fick elitdomare från svensk idrotts 7 största idrotter möjligheter att utbyta erfarenheter och diskutera olika aktuella ämnen och områden som finns inom domarskapet oavsett idrott.  Konferensen började med att respektive idrott fick möjligheten att presentera sin idrott och vad som är domarskapets utmaningar och vilka aktuella frågor som finns.

Under konferensen så blandades föreläsningar med workshops om domarens situationer i de olika idrotterna och framtida arbete som kan genomföras över idrottsgränserna.

Föreläsningar om fysisk och mental träning

Föreläsningarna under konferensen gavs av Leif Larsson från SOK om fysisk träning för elitidrottare och med fokus på att sätta domare i ett atletiskt sammanhang och vilka förutsättningar man bör skapa för sig själv samt Göran Kenttä om mentala färdigheter genom en föreläsning om Acceptance commitment theraphy och hur domare i olika idrotter kan arbeta med sinne, känslor och tankar för att genomföra ett gott ledarskap och hantera matcher och situationer under stress och press.

Mikael Nord: Mycket som är lika mellan sporterna

Joel Hansson, Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige tycker att träffen var ett lyckat tilltag:

-”Det var verkligen ett givande dygn tillsammans med de övriga idrotterna, vi har väldigt många gemensamma punkter och möjligheter till utveckling som vi ska värna om och fortsätta att nyttja krafterna som finns genom samverkan. Det är också så enormt roligt och se att våra herr- och damdomare hitta varandra så snabbt och hur lätt man har till diskussionerna och att våga öppna sig om sin vardag och sina tankar om domarskapet och hur vi kan utveckla oss i våra olika idrotter.”

Anna Hammar till vardags domare i Riksserien och även internationellt reflekterar över träffen:
-”Jag tycker att det har varit väldigt spännande att höra om deras resurser och vilka utgångspunkter dem har i sina idrotter och vilka problem som dem kan stöta på. Det har varit väldigt mycket som har sett lika ut och vi har diskuterat många saker som vi hoppas hitta gemensamma lösningar på."

Mikael Nord som är proffsdomare i SHL tyckte att utbytet över idrottsgränserna var ett lyckat tilltag:
-” Det handlar mycket om att få ta in deras erfarenheter och hur dem har det i sina respektive grenar som dem dömer. Det är väldigt mycket som är lika men det finns ju så klart mycket som skiljer sig också. Det har verkligen varit jätteintressant och få träffa andra aktiva domare."

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info