Hoppa till sidans innehåll

"Man vill ge tillbaka" - intervju med supervisor Andreas Eriksson

29 MAR 2016 10:04
I helgen spelades J-SM i Nyköping och på plats för att coacha domarna fanns supervisor Andreas Eriksson. Lisa Classon tog en pratstund med Andreas mellan matcherna.
  • Skapad: 29 MAR 2016 10:04

Andreas Eriksson började sin domarkarriär som 13-åring och därefter hann det bli två säsonger som huvuddomare i HockeyAllsvenskan. Efter den aktiva karriären gick han nästan direkt in i rollen som supervisor, där han den gångna säsongen varit ansvarig för åtta domare i HockeyEttan.

- Jag kände att jag ville fortsätta medan jag var ”up to date” och inne i spelet, är man borta för länge kommer man bort från det för mycket, säger Eriksson och fortsätter:

- Att vara domare har utvecklat mig som människa och individ, det blir som en livsstil. 

Målet är att hjälpa domarna ta nästa steg

Rollen som supervisor i HockeyEttan innebär att utveckla domare så att de själva kan ta steget till HockeyAllsvenskan. Eriksson har som nämnt ovan ansvar för åtta huvuddomare som i huvudsak dömt i den västra Ettan-serien.
- Vi har 3-4 individuella samtal per säsong. Mot slutet nu har det varit intensivt med playoff och liknande och då tycker jag att det är viktigt att man ringer och kollar hur domaren upplevde det.

”Vi bygger på sikt”

Under säsongen tycker Eriksson att gruppen tagit stora kliv och att man ser effekten av att de börjar bli allt mer seriösa. Några har även varit iväg och dömt landskamper med juniorlandslagen och Eriksson menar att just viljan att ta sig uppåt är det som är drivkraften.
- Vi bygger detta på sikt, men man ser förändringar i gruppen. Det har varit jämt igår och alla har ett starkt driv. 

Bollplank och coach under JSM

Nu under JSM har Eriksson ansvar för en av sex huvuddomare som blev uttagna till slutspelet i Nyköping. Hans roll under denna helg har varit att fungera som bollplank och coach, för att ge tips och råd.
- Domarna i slutspelet har gjort det jättebra. Vi förväntade oss hög kvalité och det har de levt upp till.

Vad betyder det att få döma i ett SM-slutspel?

- Det är en stor grej. SM är alltid SM och det blir en tävling mellan domarna vem som dömer vad, det är 60 minuter som avgör.

”Handlar om att se de utvecklas”

För att bli supervisor tror Eriksson att det i princip är tvunget att man har dömt själv tidigare, så att man vet vad det handlar om. Att man drivs av ledarskap och att kunna se olika vägar är också en viktiga egenskaper.

- För mig har det varit att se domarna utvecklats som varit drivkraften och jag tror att när det stannar av och man slutar lyssna, då är det dags att sluta.

Du kan läsa mer om rollen som supervisor via denna länk.

Skribent: Lisa Classon

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info