Hoppa till sidans innehåll

Vad krävs för att vara linjeman i HockeyAllsvenskan?

10 DEC 2015 10:30
Andreas Zetterberg, linjemannaansvarig i HockeyAllsvenskan har delat med sig av vad som krävs för att döma som linjeman i Sveriges näst högsta serie. Har du vad som krävs för att klara av jobbet?
  • Skapad: 10 DEC 2015 10:30

Att döma HockeyAllsvenskan är en livsstil

Vad krävs för att döma HockeyAllsvenskan? Sveriges näst högsta serie är en serie med betydligt större medialt fokus samt kvalité på matcherna än HockeyEttan, och därmed ser kravspecifikationen på domarna också annorlunda ut.

Detta är inget facit utan är mer tänkt att fungera som en hjälp till din fortsatta utveckling, kanske är det något område du inte har reflekterat över och kan ta dig den sista biten uppåt i serierna. Att vara domare i Hockeyallsvenskan är en livsstil. Du ska vara en ambassadör för sporten och rollen som domare. Du är domare i alla lägen, på skolan/arbetet, sociala medier, på läktaren eller fikarasten.

Tänk som en domare - agera som en linjeman

Som linjeman ska du: ”Tänka som en domare, agera som en linjeman” Det anser jag vara väldigt viktigt för att vara deltagande i teamet och kunna bilda sig en egen uppfattning av vad som händer på isen i alla lägen. Här ser jag stor fördel i att gå ner ett steg i seriesystemet och döma som HD för att verkligen utveckla detta maximalt om det finns möjlighet i din region.

Vilka punkter fokuserar vi på?

I jakten på nya domare till HockeyAllsvenskan finns det många punkter som vi fokuserar på. De viktigaste av dessa är:

Regler: Som Domare i HA ska man vara väl insatt i regler tolkningar, direktiv samt arbetsmönster. Om inte vi kan reglerna vem ska då kunna dem?  Här gäller det att få in en rutin att läsa regler regelbundet och inte bara inför kurs.

Fysik: Med rätt fysik orkar man döma i 65 min samt behålla koncentrationen hela matchen. Man får även en bättre hållning och därmed ett bättre kroppsspråk.

Skridskoåkning: Här vill vi se speed både framåt och bakåt, dagens arbetsmönster för LM kräver att man är bra på detta för att vara först på blå, följa med som bakre upp mot röd samt vid inåkningar vid avblåsning och hybridicing.

Profil: Detta område är också något vi tittar mycket på. Vad är då rätt profil? Det är ju ett brett utryck men lite som ingår där är social kompetens och vara bra på att kommunicera med andra i alla lägen. Kommunikation handlar ju lika mycket om kroppsspråk som verbal kommunikation, det kan vara på isen med spelare och ledare likväl som i omklädningsrummet. Att kunna ta till sig eller själv ge feedback till kollegor och supervisors på ett bra sätt.

Geografi: Vårt land ser ut som det gör, och fördelningen av lagen det faktiskt också en viss betydelse för dig som LM.

Nyfiken: Att vara nyfiken är bra, viljan att lära sig mer är jätteviktig. Ha öppna dialoger i teamet före under och efter match så bygger man varandra.

Hoppas detta lilla inspel från mig kan vara till lite hjälp på nått sätt i din utveckling. Tillsammans är det trots allt vi alla som ser till så att denna fantastiska sport ishockey kan spelas. Ni är alla mina idoler.

-Andreas Zetterberg, linjemannansvarig HockeyAllsvenskan.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info