Hoppa till sidans innehåll

Veronica Johansson: Jag har jobbat hårt för att nå dit jag är idag

12 APR 2016 10:00
Med säsongen 2015/2016 i bagaget fick vi en pratstund med Sveriges senaste finaldomare i ett VM - Veronica Johansson.
  • Skapad: 12 APR 2016 10:00

Med årets dam-VM avslutat så kan vi ännu en gång se tillbaka på fina svenska domarinsatser - då Veronica Johansson för andra året i följd blev uttagen till att döma VM-finalen. Här följer hennes tankar om årets VM-turnering.

Q: Vilka förväntningar hade du inför turneringen?
A: En bra turnering med mycket folk på läktarna och många bra, jämna matcher.

Hur stort är ett Dam-VM i just Kanada? Upplevde du någon skillnad från VM-turneringen i Malmö förra året?
A: Tyvärr säger jag att det är som dag och natt. Kanada är verkligen hockeyns hemland. Unga som gamla gick och tittade på hockeyn oavsett om det var Kanada som spelade eller ej. Att det är flera tusentals människor som går och tittar på damhockey med den entusiasm har jag aldrig varit med om tidigare (förutom två SM-finaler, i Örnsköldsvik och Luleå) Dom gör det till en show. Mycket runtomkring så som tävlingar på isen - bland annatdance battles och andra tävlingar, kiss-cam i powerbreaks och DJs som sköter stämningen med musiken och alla är med!

Q: Hur arbetade man md domargruppen under turneringen?
A: Vi hade morgonmöten där vi gick genom saker för kommande matcher, en liten extra påminnelse om vissa saker. Under matcherna har vi domarcoacher som bedömmer vår insats individuellt och som team. Pratar genom och sedan får vi en utvärdering av matchen, sen är det bara att jobba utifrån det.

Q: Hur skiljer sig matcherna på internationell nivå jämfört med matcher under vanligt seriespel?
A: Alla matcher är såklart jätteviktiga för alla lag så skulle säga att lagen har bra fokus på spelet. Nu dömer jag ju inga ligor utanför Sverige så det är svårt att jämföra lagen gentemot seriespel, eftersom jag inte får döma Sverige i en turnering av denna klass.

Q: Hur är känslan när man blir uttagen till en VM-Final? Vilka tankar gick genom dit huvud efter beskedet?
A: Jag har jobbat hårt och offrat en del de senaste åren för att vara där jag är idag, det är många väldigt bra linjedomare som konkurrerar om de två finalplatserna som finns, och att knipa en av dem är givetvis hedrande och motiverande.

Q: Skiljer sig förberedeslerna något inför en VM-final mot övriga matcher i turneringen?
A: Det skulle jag inte påstå för egen del. Alla matcher är jätteviktiga och det gäller att ha fokus från första matchen i turneringen till den sista. Det som kan skilja är att man har mer vetskap om hur lagen spelar och vissa spelare som man sett eller dömt tidigare i turneringen.

Q: Hur förbereder du dig nu inför kommande säsong? Efter två VM-finaler, vad strävar du mot?
A: I skrivandes stund befinner jag mig i ett soligt Banff - Sunshine village för skidåkning ett par dagar med min man. Sen hinner jag knappt att landa i Sverige innan det bär av till Spanien på fotbollsläger. Man kan säga att träningen kommer gå igång ganska direkt efter avslutad säsong. Jag kommer köra på med blandad träning och har en del utmaningar framöver. Jag ska fortsätta jobba på och utveckla mig själv som domare på alla plan så får man se hur långt det kan ta mig.

Svenska Ishockeyförbundet tackar Veronica för pratstunden och önskar lycka till med förberedelserna inför säsongen 2016/2017. 

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info