Hoppa till sidans innehåll

Vinnerborg på blixtvisit i Sverige

14 APR 2016 10:00
När Tre Kronor mötte Schweiz i Ljungby den 7 april var Marcus Vinnerborg tillbaka på svensk mark för en landskamp i sin hemstad.
  • Skapad: 14 APR 2016 10:00

Marcus som går in på sitt andra år som domare i Schweiz högstaliga NLA, och när han återvände till sin hemstad Ljungby för landskampen mellan Tre Kronor-Schweiz i nybyggda Ljungby Arena hade han följande att säga.

Q: Efter två år i NLA - vad skulle du säga är största skillnaden mellan Ishockeyn i Schweiz och i Sverige?
A: Sverige är lite mer taktiskt orienterat jämfört med Schweiz. Hockeyn här nere är snabbare med fler spelvändningar. Individuella spelarmisstag är också mer accepterade vid konstruktiva anfallsförsök. Man spelar ofta också med större avstånd mellan lagdelarna, vilket gynnar en mer anfallsglad och målchansrik sport.

Q: Vilken var den största omställningen när du kom ner till Schweiz?
A: Den största omställningen när man byter liga är alltid att lära känna kulturen och personalen - spelare, ledare, kollegor. Det tar minst ett par år innan man kan känna sig trygg och bekväm i den nya omgivningen. 

Q:  Hur har du upplevt att du blivit mottagen som svensk domare i Schweiz från kollegor, spelare och ledare?
A: Svensk hockey har hög status i Schweiz, då det finns en lång tradition av svenska spelare och ledare som gjort många goda gärningar för schweizisk hockey, så mottagandet har överlag varit positivt. Sen måste man alltid acceptera att det tar några år innan man har lärt känna sin nya hockeyfamilj och vice versa. Det är ju inte alltid man är överens gällande domslut heller i Schweiz....

Q: Hur var det att få döma en landskamp i Ljungby och speciellt tillsammans med Morgan Johansson som också är från Ljungby?
A: Det var höjdpunkten 2015/2016! Det var match nr 100 denna säsong för mig dessutom, så ett jubileum av många skäl. Dessutom att få döma en landskamp mellan de två länder jag är och har varit verksam i tillsammans med mångåriga kollegan Morgan var mycket speciellt och gåshudsframkallande! Det var också väldigt kul att Ljungby visade sig från sin bästa värdskapssida och levererade på alla plan för alla inblandade.

Q: Du har nu varit i Sverige, Nordamerika och nu Schweiz. Har du sett några gemensamma drag/företeelser som varit liknande oavsett vart du dömt i världen?
A: Oavsett liga eller land, så handlar dömning väldigt mycket om att bygga ett gemensamt förtroende för varandra. Med förtroendet växer också den ömsesidiga respekten, vilken gagnar alla parter. Kommunikation i alla dess former är det starkaste sättet att bygga upp ett långvarigt förtroende, dock skiftar sättet man kommunicerar på en hel del beroende på var i världen du befinner dig. I Nordamerika kan du exempelvis använda dig av ett helt annat kroppsspråk än vad som är brukligt i Europa, så det finns alltid nya saker att slipa på sett över en lång karriär.
Q: Vilka mål arbetar du mot nu i framtiden?
A: Just nu befinner vi oss mitt i finalspelet i NLA, så kortsiktigt gäller det att försöka knyta ihop säcken på ett så bra sätt som möjligt. Jag har ytterligare tre år i kontraktet med Swiss Ice Hockey, så jag ser verkligen fram emot att yttermera lära känna denna del av hockeyvärlden. Även internationellt hoppas jag få vara en del av etablissemanget ett tag till, det är fortfarande väldigt givande att få resa över världen i hockeyns tecken! Det är få förunnat att ha sin hobby som yrke.

Svenska Ishockeyförbundet tackar Marcus för pratstunden och önskar lycka till med vårens slutspel i NLA.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info