Hoppa till sidans innehåll

Att ta sitt domarskap till nästa nivå

29 NOV 2016 12:56
Vad krävs för att ta sitt domarskap till nästa nivå? En enormt svår fråga som inte har ett enkelt svar.
  • Uppdaterad: 03 JAN 2017 10:17

En komplex fråga med många svar

Många gånger när jag träffar domare på olika nivåer så får jag ofta frågan, -”vad krävs för att gå från att vara en bra domare till att bli en riktigt bra domare?”. En väldigt komplex fråga som inte har något facit eller en mall som alla ska passa in i. Frågan ”Vad är en bra domare?” kommer med största sannolikt ge olika svar beroende på vem du frågar och vilken erfarenhet man har av domarskapet det är därför det ibland kan bli så svårt att förhålla sig till det eller veta vad man ska arbeta med och hur man arbetar med olika egenskaper.

Det jag personligen tror är viktigt för att bli en bra domare, oavsett nivå, är de tre grundpelarna i arbetet för en domare. Egenskaperna skridskoåkning, regelkunskap och placeringar/positioner är något alla domare börjar med och som man också använder i alla moment av sin framtida karriär, oavsett nivå. Har man som domare kunskapen om dessa grunder och möjligheten att tillämpa de grundläggande arbete inom dessa tre områdena så kommer man att ha möjligheterna att komma långt i sitt domarskap och ha en trygghet oavsett nivå.

Men vad är det som skiljer mellan en bra och en riktigt bra domare?

Men vad är det då som skiljer en bra domare från en riktigt bra domare? Jag tror att en riktigt bra domare har både ”kropp och knopp” med sig i sitt dömande.  En domare som även lägger fokus på mentala färdigheter och förberedelser kommer att nå en långt större framgång i längden än en domare som inte gör det.

Alla olika komponenter som lyfts fram på bilden ovan ses är att ses som ett axplock av alla dem olika mentala delar som bidrar till att en domare går från en bra domare till att bli riktigt bra domare. Vid en snabb blick på alla olika mentala delar i domarskapet så är det lätt att se att man inte kan vara världsbäst på allt och att man inte hinner träna upp alla färdigheter på en gång. För det handlar just om det, träning och att bygga goda vanor under en längre tidsperiod i alla delar av sitt domarskap. Många faktorer kommer också mer naturligt med att man utvecklas som person på sidan av isen genom exempelvis olika händelser i sin omgivning och närhet och dessa kan man inte alltid skynda på eller påverka i speciellt stor utsträckning.

En process som måste få ta tid

När du som domare lyckas med att skapa förutsättningar för att de grundläggande egenskaperna harmoniserar med de mentala färdigheterna så kommer den duktige matchledaren att träda fram och vara den som på ett tryggt och bra sätt för matchen framåt och gör den fartfylld, spännande och säker för alla inblandade.

Så till alla domare där ute som arbetar för att nå sina drömmar och mål, stressa inte, låt det få ta den tid det tar och var säker på att du gör alla misstag och tar lärdom av dessa på den nivå som du är på innan du går upp till nästa nivå. Att vara både fysiskt och mentalt förberedd till nästa nivå är de bästa förutsättningarna du kan ge dig själv i ditt arbete med att utvecklas.

Joel Hansson
Domaransvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info