Hoppa till sidans innehåll

Att utveckla och uppdatera svensk ishockeys regelverk - så fungerar det.

31 MAR 2017 12:00
Lagom till säsongen 2018-2019 kommer regelverket att ses över. Här förklarar domaransvarige Joel Hansson hur processen går till.
  • Skapad: 31 MAR 2017 12:00

Arbetet med regelverket inför 2018-2019 har påbörjats

En säsong går mot sitt slut och vi inväntar med spänning vilka lag som tar sig mot ett nalkande finalspel samt vilka domare som blir uttagna till säsongens viktigaste matcher. Men samtidigt som säsongen går mot sitt slut så påbörjades en viktig process för framtiden. Säsongen 2018–2019 är en viktig säsong på många sätt, t.ex. så innebär det att de är säsongen då vi gör en uppdatering av det befintliga regelverket hos IIHF (internationella ishockeyförbundet) och så även den nationella regelboken som vi spelar efter från SHL och hela vägen ned till barn- och ungdomsidrotten lokalt.

Oavsett vilken roll man har inom svensk ishockey så är regelboken grunden i hur vi spelar ishockey och hur vi kvalitetssäkrar utvecklingen och säkerhet i den idrott vi älskar så mycket. Samtidigt som dessa förändringar sker så kommer den ständiga frågan ”vad har nu domarna hittat på för den här säsongen?”. Antagandet är oftast att det är domarna själva som bestämmer utformningen och innehållet i regelverket och bestämmer hur ishockey ska spelas. Inget i detta påstående kunde vara mer felaktigt och för mig är processen kring hur vi utformar regelverket och spelets regler en av de viktigaste och mest demokratiska processer inom ishockeyfamiljen. Så hur går det då till? Hur utformas och uppdateras regelverket?

Vad har hänt hittills? 

I början av januari gick ett mail ut till alla distrikt, föreningar och ligor där man fick möjligheten att komma in med förslag och idéer för regeländringar som man ansåg var viktiga och intressanta att lyfta upp i regelverket för framtiden. Detta innebar att spelare, ledare, domare och andra representanter från föreningar, distrikt och ligor fick en direkt möjlighet att inkomma med förslag och idéer till det kommande regelverket oavsett var i landet man befann sig samt vilken storlek eller roll man spelar i ishockeyfamiljen. Dessa förslag samlades sedan in av ishockeyförbundets regelutskott, regelutskottet är ett utskott som är valt av styrelsen i ishockeyförbundet och ska arbeta med frågor kring reglers tolkningar och utformning. Regelutskottet är en sammansättning med representanter från ishockeyförbundet samt från HockeyAllsvenskan och SHL. I denna process blev regelutskottet ansvariga för att samla in och diskutera de olika förslagen som kom in från föreningar, distrikt och ligor för att se över dess utformning, mål och syfte samt hur det skulle kunna påverka utvecklingen av ishockeyn både nationellt och internationellt. Regelutskottets förslag till förändringar går sedan vidare för godkännande hos styrelsens yttersta representant samt ishockeyförbundets yttersta tjänsteman för signatur och godkännande innan de skickas in till IIHF för vidare arbete.

För mig är denna process en fantastiskt viktig pusselbit för att bibehålla idrottens styrka, dess bredd och påverkan över alla nivåer är ett exempel på den demokratiska idrottsprocessen där alla kan vara med och påverka, oavsett storlek eller bakgrund så räknas varje individs tanke och idéer i vår idrotts utformning. 

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info