Hoppa till sidans innehåll

Best Practice - våra goda exempel runt om i landet: Gästrikland

25 MAJ 2016 08:00
Läs om hur Gästriklands Ishockeyförbund samarbetar med sina föreningar med att coacha och ta fram nya distriktsdomare.
  • Uppdaterad: 03 JAN 2017 10:17

Samverkan mellan DAIF och SDF

Gästriklands Ishockeyförbund har föregående säsong arbetat aktivt för att stärka uppföljningen på ungdomsdomare och samtidigt säkerställa en god rekryteringensprocess för ungdomsdomare till att bli distriktsdomare. Nyckeln har blivit att använda ungdomsturneringen Ankarcupen som en plattform där lovande ungdomsdomare får döma tillsammans med distriktsdomare och bli coachade av aktiva samt före detta aktiva domare från högre serier.  

Genom detta grepp så lyckades Gästrikland säkerställa uppföljningen och ge yngre domare feedback och coachning för att komma väl förberedda som distriktsdomare till kommande säsong. Sex ungdomsdomare blev föregående säsong uttagna att döma Ankarcupen och alla 6 blev erbjudna att delta på kommande säsongs distriktsdomarutbildnng.

Möjligheten att arbeta intensivt under en helg

Dick Wallström ordförande i Gästriklands funktionärskommitté är väldigt nöjd med upplägget:
-”Här får vi möjligheten att under en helg få arbeta intensivt och se killar och tjejer som kanske har dömt många matcher på ungdomsnivå men som har varit osäkra på hur man gör för att bli distriktsdomare och testa vidare på rollen som domare. Att sen Gästrikland är ett riktigt domardistrikt och vi får coacher till dessa domare genom SHL-domare från allra högsta nivå så som Daniel Persson och Patrik Sjöberg samt före detta SHL-domare så som Leo Takula, Anders Karlberg och Thomas Andersson med erfarenhet från flertalet VM- och OS-turneringar skapar verkligen bra möjligheter att arbeta aktivt med stöttning och bra idéer för att få domarna att utvecklas.”  

Markus Yngvesson är DAIF i Brynäs IF samt DAIF-ansvarig i Gästrikland:
-”Samverkan som vi lyckas skapa mellan föreningarna och deras DAIF samt vi i distriktets funktionärskommitté blir verkligen synligt på en utbildningsturnering som Ankarcupen. Här kan vi ge domare från alla våra föreningar likartade förutsättningar till att bli utbildade och stöttade. Turneringen blir en viktig länk mellan föreningarna och deras DAIF och distriktsverksamheten genom domarkommittén för att säkerställa att vi har så bra domare som möjligt hela vägen ner på barn och ungdomsnivå. 

Best Practice - våra goda exempel

Under rubriken "Best Practice" samlar vi våra goda exempel på hur distrikt, föreningar samt DAIF jobbar med domarutveckling och domarrekrytering i Sverige. Tidigare under denna rubrik har du kunnat läsa om hur Dalarnas Ishockeyförbund bedriver domarutveckling genom en sommarhockeyskola.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info