Hoppa till sidans innehåll

Best Practice - våra goda exempel runt om i landet: Uppland

07 JUN 2016 09:00
Vår serie Best Practice fortsätter här med Upplands Ishockeyförbund.
  • Skapad: 07 JUN 2016 09:00

Fokus på bra förberedelser och stöd.

I arbetet med att rekrytera nya domare så blir en viktig del att möjliggöra rätt förutsättningar och stöd till de killar och tjejer som väljar att blir domare.

Upplands ishockeyförbund har till kommande säsong valt att satsa på en ”förkurs” där man kan stötta och hjälpa nya domare att få förutsättningar till att på ett bra sätt komma förberedd och redo till kommande säsong i sin nya roll som distriktsdomare.

Förkurs hjälper nya domare förbereda sig för distriktet

Ordförande i Upplands Ishockeyförbunds domarkommitté Erik Stark utvecklar sina tankar kring projektet:
-”För ca 6 år sedan så skapade vi en förkurs på en dag för samtliga nya domare som tog klivet upp på distriktet. Kursen var obligatorisk för dom och även för de distriktsdomare som hade missat regelprovet året innan. Vi körde detta 2-3 år tror jag innan det tyvärr dog ut. Tanken är nu att vi ska återstarta detta igen.

Syftet med förkursen är att ge de nya distriktsdomarna en lite mer grundläggande regelkunskap än det vi går igenom på distriktskursen. Vi har märkt att de domare som ofta tar steget från förening upp till distrikt inte har full kolla på alla regler och när dom då får ett regelprov kastat på sig så skriver dom max hälften rätt första gången. Tanken här är att dom ska få känna på ett prov, under lite lugna former och utan krav, för att sedan ha chansen att kunna gå igenom frågorna på provet och få en bättre förståelse. Givetvis så ska dom inte bara gå igenom dom frågorna utan kursen är som en liten regelstund där frågor kan lyftas och dryftas och förhoppningsvis så kan några tips läras ut. Tanken är inte att gå igenom en stor regelgenomgång utan mer att dom får chansen att ställa frågor för att öka sin regelkunskap.

Vi kommer att prova detta två veckor innan vår distriktsdomarutbildning i år för att se om vi kommer att nå upp till en bättre regelstatus. Kursen är valfri för de som redan är på distriktet men det kan komma att bli en obligatorisk del inför nästa säsong för de som inte klarade regelprovet direkt.

Målet är att öka domarnas möjligheter att klara sin första distriktskurs

Min tanke med det hela och det krav som jag ställde på mina domare i år var att alla skulle klara ett regelprov innan de får döma på distriktet. Det betydde att några fick skriva prov upp till 4 gånger innan dom klarade det. Min förhoppning är att detta kommer att minskas ner och att vi kan få domarna godkända kanske redan efter första omprovet.

Vi har de senaste två säsongerna bjudit in potentiella nya distriktsdomare (föreningsdomare som kanske vill ta klivet) till vår avslutning, men det har inte varit så många som dykt upp. Syftet med den inbjudan har varit att dom redan där får känna på ett regelprov, löptest, ev skridskor och träffa sina framtida kollegor. Vi får se om vi fotsätter med det, men det finns en liten tanke på att kanske utöka förkursen även med skridskodelarna så killarna/tjejerna får chansen att prova på en gång innan kurs, men det är bara i planeringsstadiet och kan möjligtvis dyka upp till nästa säsong.

Skribent: John Fransson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info