Hoppa till sidans innehåll

Best Practice: Försäsongsträning - Veronica Johansson

25 JUL 2016 08:00
Riksseriedomaren Veronica Johansson - med bland annat två raka VM-finaler i bagaget - delar med sig av sina träningstips i del fem av Best Practice.
  • Skapad: 25 JUL 2016 08:00

1. När säsongen är slut kanske många känner att det är jobbigt att dra igång med träningen direkt. Hur tänker du där?
Efter en lång säsong som börjar i augusti och som slutar i april med cirka 75 matcher är kroppen sliten, klart det är segt att dra igång med en försäsong. Jag brukar försöka ta någon vecka där jag tränar sporadiskt det jag känner för (svårt när en ny säsong tar fart), umgås med min man, vänner, helt enkelt samla ny kraft och energi. Jag spelar fotboll i ett lag och en förening som satsar så det är oftast pang direkt på för serien börjar direkt efter avslutad hockeysäsong. Det är en stor hjälp de dagar man är seg, så har man alltid ett lag och en träning att gå till.

Efter någon vecka med sporadisk träning och med någon helg fri så vill man komma igång igen. Man är van att hålla igång och iallafall jag känner att kroppen vill ut och röra på sig desamma för huvudet. Jag mår så mycket bättre av att träna, alla andra bitar i livet fungerar mycket bättre, som att man är gladare och mår bra, sover bra och har man tränat vill man ge kroppen rätt bränsle och fyller på med bra näring och energi.Prova även på någon ny träningsform så blir träningen varierad och rolig.

2. En försäsong pågår ungefär från slutet av april till början på augusti – hur strukturerar du upp träningen under den perioden?
Som sagt, det är fotboll hela perioden och jag får väldigt mycket "gratis" där. Det blir självfallet mycket löpning, kamper och tävlingsmoment i just fotbollen. Vi har bra strukturerad träning där jag får många av träningsbitarna som kondition, rörlighet, snabbhet samt även styrka. Jag gör tillägg till min träning som jag får genom fotbollen och tar tillfälle i akt att cykla åka inlines till och från träningarna, och köra sånt som jag känner att jag missar utöver dessa träningar.

3. Hur lägger du upp en vanlig träningsvecka (exempel på övningar – ett träningschema)?
I och med att jag spelar fotboll och försöker cykla/åka  fram och tillbaka (försöker att göra det minst 2 ggr/veckan) så strukturerar jag min träning utefter vad jag missar där eller som jag känner att jag behöver förbättra. Vi har träningar 3 ggr/veckan och till det 1-2 matcher. Kör oftast stryka hemma med olika redskap som jag införskaffat mig under åren och det är allt från lättare träning med gummiband och egen kroppsstyrka, till viktväst och skivstång. Har några löp-/styrketräningsprogram jag brukar snegla på och köra efter vissa perioder under sommaren, men det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad man kan träna. Det finns jättemånga bra övningar som man kan göra med egen kropp, det går att träna grispass hemma. 

4. Hur lägger du upp balansen mellan styrketräning, kondition samt rörlighetsträning?
Själva konditionsträningen känner jag att jag får genom fotbollen och att jag tar tillfället i akt att använda cykel och inlines som redskap, rörlighet försöker jag få in på alla pass jag tränar i någon form och försöker få in mer styrka i min träning. 

5. Hur skiljer sig din träning under säsong kontra träningen utanför säsongen?
Under säsong kan man inte ligga på samma träningsmängd som man gör utanför säsong utan mer fokus på att hålla sig frisk,hel och se till att kroppen återhämtar sig mellan matcherna genom lättare träningspass av de olika bitarna. 

6. Hur sätter ni era mål med träningen och hur jobbar du för att uppnå dessa?
I och med att vi har de tester vi har så vet man dels var man måste ligga för att klara testerna, och det är att jobba utifrån det. Man har förmodligen gjort dessa tester innan och har en tid eller antal som man gjort, och man vill ju alltid göra bättre. 

7. Alla som tränar drabbas då och då av motivationsbrist och det kan kännas jobbigt att ge sig ut och träna. Hur tacklar ni detta?
Då är det bara att sätta på sig träningskläderna och gå ut, för man kan ju inte gå in igen utan att ha tränat! Man vet ju innerst inne att man mår så mycket bättre av att ge sig ut även om det är motigt, och att det alltid känns så bra efteråt. Så tänk på känslan efteråt ! Bara gör det. Samt att man faktiskt tränar för någonting, man vet att ju mer noggrann jag är nu i sommar, ju bättre kommer jag kunna prestera på isen. Viktigt att jobba med sitt mål och dess delmål! Kör någon träningsform som du tycker är lite extra rolig den dagen, eller prova på något annat som du inte har gjort förut.

Klicka här för Del 1 av Best Practice med Peter Lyth.
Klicka här för Del 2 av Best Practice med Örjan Åhlén.
Klicka här för Del 3 av Best Practice med Jessica Lundgren.
Klicka här för Del 4 av Best Practice med Mikael Holm.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info