Hoppa till sidans innehåll

Domarpodden: Derbydags!

21 OKT 2016 12:00
Nytt avsnitt av Domarpodden ute - följ med på Gävledaladerbyt Brynäs-Leksand!
  • Skapad: 21 OKT 2016 12:00

Ett av dem kanske hetaste derbyna inom svensk ishockey är matcherna mellan Brynäs och Leksand, 173 gånger har lagens A-lag möts på olika nivåer och bjudit upp till heta och intensiva derbymatcher. Den här gången följde vi med bakom kulisserna inför matchen den 13e september i år.

Två timmar innan match - ankomst till arenan. 

Domarna anländer ungefär 2 timmar innan matchstart till Gävle. Kvällens linjedomare Daniel Persson utvecklar sina tankar kring matchförberedelserna:
-”Förberedelserna börjar långt innan ankomst till arenan, mat, sömn och mentala förberedelser är alltid viktigt men lite extra viktigt inför ett intensivt derby”.

I SHL har man till säsongen 2016-2017 infört ett möte med båda lagens tränare innan matchstart för att prata igenom eventuella situationer och oklarheter inför matchen. Ett lyckat koncept som uppskattats av både domare och ledare.

Huvuddomare för matchen är Mikael Sjöqvist och Pehr Claesson.
-"”Ett derby är oftast lite hetare och lite intensivare än vanliga matcher. Förberedelserna ser väll inte så annorlunda ut men man är ju med lite extra” säger Mikael innan matchen. 

Matchen

Brynäs och Leksand bjuder upp till en fartfylld match med många chanser åt båda hållen.  Efter två perioder har matchen bara haft två utvisningar och ställningen är 1-0 innan man kliver ut inför den sista perioden.  Domarna får en behaglig kväll bedömningsmässigt och håller en jämn nivå som låter lagen spela en hård och rättvis match om poängen. 7909 åskådare och med det ett utsålt Gavlerinken får se en jämn och rolig tillställning med 4 jämna domare på isen.  

Efter matchen

Domarna kommer in i omklädningsrummet efter en jämn avslutning som Leksand vann efter ett mål i tom kasse, en intensiv match har genomförts utan att domarna har hamnat i något fokus.

Linjedomare Fredrik Altberg summerar matchen utifrån linjedomarnas perspektiv.
-”Det var en rolig match med mycket spel fram och tillbaka. Vi sammanfattar våra förväntningar och olika situationer som inträffar under matchen för att analysera vår insats.”

Hur arbetar man i teamet efter en match?
-”Man summerar matchen efter varje period och sen matchen som en helhet efteråt. Efter har vi också vår domarcoach för dagen till hjälp för att analysera matchens genomförande ihop och hitta punkter som var bra och där vi kan förbättra oss” säger Pehr Claesson.

Peter Andersson, domarchef på SHL var för dagen domarnas coach på plats.

Hur agerar man och arbetar som coach?
-”Absolut viktigaste är att se matchen som en helhet utan att fastna i för många detaljer. Att summera helheten och sedan gå in på detaljnivå blir ett viktigt arbetssätt. Domarna var väldigt fokuserade och målmedvetna matchen igenom och vi fick se ett bra genomförande från alla fyra.”

Lyssna på Domarpodden här!

Skribent: John Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info