Hoppa till sidans innehåll

Fem snabba: Andreas Malmqvist inför VM

02 MAJ 2017 10:09
Till kommande VM-turnering så är linjedomare Andreas Malmqvist från SHL uttagen. Hockeydomare.se tog pulsen på Andreas inför kommande uppdrag.
  • Skapad: 02 MAJ 2017 10:09

Andreas Malmqvist dömer till vardags i SHL och blevi år uttagen till finalserien mellan HV71-Brynäs. Direkt efter säsongen har Andreas också fått äran att döma VM som avgörs i Paris och Köln.

Q: Ett stundande VM i Paris och Köln som kommer efter en lång säsong, hur förbereder man skallen och kroppen för att ladda om?

A: Vad det gäller den mentala förberedelsen, så handlar det i mitt fall om två saker. Den ena är all planering som krävs när man är borta från jobb och familj. Den andra är förberedelsen på alla de prövningar som ett mästerskap innebär. 

Vad det gäller den fysiska förberedelsen så påbörjades den under försäsongsträningen förra sommaren. Försäsongsträningen, fysträningen under säsongen och den höga nivå på matcherna i SHL gör förhoppningsvis att kroppen klarar av några veckor till. Som avslutning på den redan långa säsongen i Sverige.  

Q: Vad anser tycker du skiljer sig mellan matcher i ett VM kontra slutspelet i SHL som ni kommer ifrån precis?

A: Självklart är, generellt sett, spelarna i ett VM lite skickligare än spelarna i SHL. Vad det gäller skillnader, så är min uppfattning att den stora skillnaden som linjeman är att det mindre kommunikation med spelarna under matcherna. Naturligtvis är en av anledning till det att domare och spelare inte känner varandra på samma sätt som i SHL. 

 Q: Många spelare från NHL ansluter till kommande turnering, upplever man skillnader i matcherna när många från NHL är med kontra när det mestadels är europeisk spelare med?  

A:När väl pucken släpps och matchen börjar reflekterar jag inte över vilka lag spelarna normalt sett spelar i. I ett VM är det så otroligt många duktiga spelare, oavsett om de spelar i NHL, KHL eller någon europeisk toppliga. 

Q: Till viss del skiljer sig arbetsmönster och regelverk från SHL och IIHF, hur svår är den övergången i början av en sån här turnering?

A: Skillnaderna är inte jättemånga, men självklart krävs det att jag läser igenom Game Officials Handbook för att uppdatera mig på de skillnader som finns. Sen har man alltid ett extra fokus på skillnaderna under de första matcherna. 

 Q:Tre svenska domare har äran att bli uttagen till turneringen, vad betyder det att ha med sig kollegor från samma land på en turnering?

A:Givetvis är det en trygghet att ha med två svenska domare till turneringen. Ett VM kan bli ganska långt och det gäller att hitta på saker att göra som inte handlar om hockey. Extra roligt är det också att jag och Linus nu åker iväg på vår femte IIHF-turnering ihop. Man kan väl säga att hi har ganska bra koll på hur den andre fungerar under en turnering. 

Svenska Ishockeyförbundet önskar Andreas lycka till i kommande matcher.

Skribent: Joel Hansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info