Hoppa till sidans innehåll

Fem snabba: Linus Öhlund inför VM

02 MAJ 2017 09:49
Hockey-VM för herrar avgörs i år i Paris och Köln, huvuddomare Linus Öhlund är en av tre svenska domare som är uttagna till turneringen.
  • Uppdaterad: 02 MAJ 2017 10:09

Linus Öhlund är till vardags heltidsanställd huvudomare i SHL och är av IIHF uttagen att döma i den kommande VM-turneringen.  Hockeydomare.se tog ett samtal med Linus för att höra om hans tankar inför kommande matcher.

Q: Ett stundande VM i Paris och Köln som kommer efter en lång säsong i SHL, hur förbereder man skallen och kroppen på bästa sätt för att ladda om?

A: Det är ett gammalt klassiskt recept. Vila och kost. Eftersom att jag varit i slutspelsbubblan ända fram tills det att vi åker till VM, så har jag fått köra det under en lång tid. Det är viktigare än man tror att kroppen får återhämta sig mellan alla tuffa matcher. Kommer man inte fullt utvilad, sätter det sig i skallen och man kanske missar viktiga beslut, framförallt i slutet av matcherna när energinivån börjar gå nedåt.

Så återhämtningen är A och O. 

 Q:Vad anser du skiljer sig mest mellan matcher i ett VM kontra slutspelet i SHL som ni kommer ifrån precis?

A: Det jag upplevde från VM i Ryssland förra året är att tempot är lite högre. Det är rakare, lite mer fysiskt spel, och den individuella skickligheten hos spelarna är lite högre, även om årets SM-finaler har innehållit alla dessa ingredienser. 

 Q: Många spelare från NHL ansluter till kommande turnering, upplever man skillnader i matcherna när många från NHL är med kontra när det mestadels är europeisk spelare med?

A: Det är klart det är skillnad när många av världens bästa spelare är med. Dom spelar ju i NHL av en anledning. Skridskomässigt är det ingen stor skillnad, då SHL förmodligen är en av dom snabbaste ligorna, men puckskickligheten, avsluten mm är ju ett snäpp högre.

Q:Till viss del skiljer sig arbetsmönster och regelverk från SHL och IIHF, hur svår är den övergången i början av en sån här turnering?

A: Det är inte speciellt svårt. Vi kommer att ha kontinuerliga möten före och under turneringen där vi går igenom direktiven. Sen dömer man utefter vad man blir tillsagd. 

Q: Tre svenska domare har äran att bli uttagen till turneringen, vad betyder det att ha med sig      kollegor från samma land på en turnering?

A: Det är alltid en liten trygghet att ha med sig kollegor man känner väl. Att kunna lyfta frågor man funderar över under turneringens gång, men även bara att umgås mellan matcherna. Jag och Andreas  gör vår 5:e turnering tillsammans så jag har varit mer utomlands med honom än min sambo....  med Marcus blir det premiär, så han kan nog se fram emot att bära väskorna och göra skitjobbet så att säga.

Sen är det självklart väldigt roligt att jobba och interagera med domare från andra länder och byta erfarenheter med dessa. Det är många roliga människor man stött på genom åren där man skaffat sig vänner för livet

Svenska Ishockeyförbundet önskar Linus lycka till i kommande turnering.

Skribent: Joel Hansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info