Hoppa till sidans innehåll

Fem snabba: Marcus Linde inför kommande VM

02 MAJ 2017 10:40
Marcus Linde är uttagen till sin första A-VM turnering för seniorer. Hockeydomare.se tog del av Marcus tankar inför den kommande turneringen.
  • Skapad: 02 MAJ 2017 10:40

Marcus Linde är till vardags anställd av SHL som heltidsanställd huvuddomare. Marcus är i år uttagen att döma VM i Paris och Köln som sin första A-VM turnering för seniorer.

Q: Ett stundande VM i Paris och Köln som kommer efter en lång säsong, hur förbereder man skallen och  kroppen för att ladda om?

A: Det gäller att träna bra under hela säsongen, då håller man sig pigg och fräsch, även om nu säsongen blir betydligt längre än normalt. Sedan tror jag det är viktigt att göra och fokusera mycket på andra saker än hockey mellan matcherna. På så sått håller man suget uppe.

Q:Vad anser i skilja sig mest mellan matcher i ett VM kontra slutspelet i SHL som ni kommer ifrån precis?

A: Största skillnaden är helt klart att i ett VM har vi domare ingen relation med spelare och ledare. I SHL dömer vi samma lag ofta och har lärt känna spelarna. I ett VM gäller det att vara extra tydlig i son kommunikation med spelare, ledare och domarkollegor.

Q: Många spelare från NHL ansluter till kommande turnering, upplever man skillnader i matcherna när många från NHL är med kontra när det mestadels är europeisk spelare med?       


A: Möjligen spelar NHL-spelarna en lite annan hockey och jag tror att det är viktigt för oss domare att känna oss trygga i den nivå och med de direktiv som IIHF förväntar sig av oss. I ett VM kommer spelare från många olika ligor och det blir extremt viktigt att vi domare dömer efter rätt direktiv.

Q:Till viss del skiljer sig arbetsmönster och regelverk från SHL och IIHF, hur svår är den övergången i början av en sån här turnering?

A: Jag tycker att vi i Sverige jobbar ganska likt iihf och jag upplever inga större problem att anpassa sig till internationella matcher.

Q:Tre svenska domare har äran att bli uttagen till turneringen, vad betyder det att ha med sig kollegor från samma land på en turnering?

A: Det är otroligt kul att dela denna med två kompisar hemifrån. Att vara på  ett VM är så otroligt mycket mer än själva matcherna. Vi domare har väldigt kul ihop utanför rinken och det ser jag verkligen fram emot.

Svenska Ishockeyförbundet önskar Marcus ett stort lycka till kommande turnering.

Skribent: Joel Hansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info