Hoppa till sidans innehåll

Intervju: Marcus Linde, Tobias Björk och Jimmy Dahmén inför junior-VM

14 DEC 2016 09:00
Vi fick en pratstund med våra tre domare som är uttagna till årets Junior-VM - Marcus Linde, Tobias Björk och Jimmy Dahmén.
  • Skapad: 14 DEC 2016 09:00

Junior-VM närmar sig med stormsteg, och även i år är Sverige väl representerat på domarsidan. SHL-domarna Marcus Linde, Tobias Björk och Jimmy Dahmén kommer försvara de svenska färgerna under årets turnering. Här delar de med sig om sina tankar inför turneringen.

1. JVM närmar sig, i år så genomförs det i Kanada. Hur är känslan att få möjligheten att döma turneringen och hur är känslan när det går just i Kanada? 

Tobias Björk: Det är som alltid en stor ära att bli uttagen till en internationell turnering, att få representera Sveriges domarkår i hockeyns hemland känns fantastiskt roligt. Dom kollegor som tidigare varit på mästerskap i Kanada säger att det är en upplevelse utöver det vanliga, så detta är något jag verkligen ser fram emot.

Marcus Linde: Jag känner en enorm stolthet i att ha blivit uttagen till JVM. Det är en fantastisk turnering med tuff och underhållande ishockey. Att turneringen dessutom spelas i Kanada gör det hela ännu häftigare och större. Matcher med den inramningen och intensiteten som det kommer att vara i Montreal och Toronto har jag drömt om att få döma sedan jag började för ett antal år sedan.

Jimmy Dahmén: Att få förmånen att delta på ett Junior VM i Kanada känns fantastiskt. Hockeymässigt finns det troligtvis få städer där hockeyintresset är större än i Toronto och Montreal.  

2. Vilka förväntningar och målsättningar har man inför en turnering? 

TB: Det får bli en hockeyklyscha: jag tycker det är viktigt att ta match för match, göra det bästa man kan för att vara utvilad och återhämtad mellan matcherna. Sen tror jag nog att alla vi som åker dit siktar på att få döma den sista matchen som spelas under turnering.

MLI sådana här turneringar kommer varje beslut vi tar synas i minsta detalj och pressen kommer givetvis vara stor. Det är något man som domare på denna nivå måste vara förberedd på. Man behöver även ha förmågan att kunna sporras av utmaningen i att ha press på sig och njuta av det. 

Jag har valt att inte ha någon målsättning beträffande hur långt jag ska gå i turneringen eller så. Jag kommer bara ha fullt fokus på en match i taget - det passar mig bäst att tänka så. Men givetvis är ju siktet inställt på att döma någon av de sista matcherna i turneringen.

JDJag har höga förväntningar på turneringen och ser framför mig bra hockeymatcher med mycket fart, känslor och intensitet. Målsättningen är givetvis att, precis som för lagen, gå så långt som möjligt och att få döma finalen i Montreal den 5/1-2017.

Tobias Björk.

3. Har ni laddat upp på något speciellt sätt inför resan?

TB: Jag tar familjen på en ”julsemester” under uppehållet innan JVM, för att ladda batterierna och umgås med mina nära och kära. Det är lite speciellt att vara ifrån familjen under julen, men vi firar en tidig jul i år.

MLBästa uppladdningen inför JVM är att döma så bra och fokuserat som möjligt i SHL under hösten. Det har varit väldigt tätt med matcher i SHL under November och det har passat perfekt som uppladdning inför JVM. I Kanada kommer det att vara kort tid mellan matcherna. Då gäller det att kunna återhämta sig snabbt fysiskt och psykiskt till nästa match. 

JD: Domare och spelare förbereder sig inte alls på samma sätt inför en internationell turnering. Som domare har du inget lag du ska bli samspelt med utan det handlar om egna förberedelser för att göra dig redo inför matcherna. Fokus har främst legat på matcherna i SHL och däremellan uppehållit träningen. Har även läst på den internationella regelboken.

Jimmy Dahmén under en match i SHL.

4. Hur har ni kortfattat upplevt säsongen 2016-2017 i SHL? 

TB: En rolig höst, som gått otroligt fort. Förväntar mig en intensiv och spännande vår när vi kommer tillbaka från äventyret i Kanada.

ML: Jag tycker att vi SHL-domare har gjort en bra första halva av säsongen. Vi är en homogen och jämn grupp som jobbar bra tillsammans på och utanför isen.

JD: Det känns som en ganska lugn säsong hittills där inte allt för mycket fokus har hamnat på oss domare. Förhoppningsvis har det att göra med att vi gör bra insatser på isen. 

5. Under JVM så kommer ni fira Jul i kanada. Vilken julklapp skulle ni ge till era respektive svenska kollegor? 

TB: Jag kommer inte befinna mig på samma ort som mina två svenska kollegor på julafton. Men jag tänkte ge dom en pin från SIF, det är dom värda.

ML: Tobias Björk är otroligt fåfäng, så en snygg slips tror jag sitter som en fläskläpp för honom. Jimmy är ju lite av en tänkare... till honom ska jag hitta en bok. Ingen deckare eller så, utan någonting djupare.

JD: Marcus Linde skrapar sällan ihop mycket poäng när vi sparkar boll på uppvärmningen så till honom skulle jag vilja ge ett bättre bollsinne i julklapp. Tobias Björk sover mest av alla jag känner så till honom skulle jag vilja ge några fler timmar på dygnet i vaket tillstånd.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info