Hoppa till sidans innehåll

Intervju: Tobias Nordlander efter J20-VM i Tyskland

20 DEC 2016 10:25
Världsmästerskapen för J20-landslagen avlöser varandra den här tiden på året. Nyligen hemkommen från Bremerhaven i Tyskland är linjemannen Tobias Nordlander.
  • Uppdaterad: 03 JAN 2017 10:17

Sverige spelar sitt juniormästerskap i Kanada i mellandagarna - men innan jul avgjordes flertalet lägre rankade juniorvärldsmästerskap. Bremerhaven i Tyskland stod värd för J20 Division 1 Grupp A mästerskapet - samtidigt som Grupp B spelades i Budapest, Ungern. Lagen i Bremerhaven var värdnationen Tyskland, samt Vitryssland, Österrike, Kazakstan, Norge och Frankrike. Vi fick en intervju med SHL-linjemannen Tobias Nordlander som representerade den svenska domarkåren under mästerskapet.

Tobias, du har precis kommit hem från en internationell turnering. Vilken typ av turnering var du på och var genomfördes den

Jag är nyss hemkommen ifrån Tyskland. Där jag varit och dömt IIHF Ice Hockey U20 World Championship Division I Group A, i en stad som heter Bremenhaven. Bremenhaven är en stad med ca 120 000 invånare och ligger i norra Tyskland, cirka 40 minuters bilfärd norrut från Bremen.

Hur är känslan efter en genomförd turnering? Vilken typ av återkoppling får man från ansvariga på plats? 

På turneringen hade vi två supervisors, Jyri Rönn från Finland och Matt Leaf från USA.

Dom tittar på varje match och vi får återkoppling direkt efter matchen, vad vi kan förbättra och vad dem tyckte var bra och vi skulle fortsätta med.

Efter turneringens slut träffades vi och hade enskilda samtal mellan supervisors och domare där vi sammanfattade turneringen.

Hur ställer man om sig från att döma matcher hemma i SHL till de matcher som var på turneringen? Var det mycket som skiljde? 

Matcherna som vi dömde var typisk juniorhockey, hög fart med mycket skridskoåkning och hårt fysiskt spel. Det var tredomarssystem på denna turnering men eftersom jag har en del matcher i HockeyAllsvenskan så var det ingen större omställning från fyrdomarsystemet.

Från vilka länder kom domarna som deltog? 

Det var domare från flera olika länder som deltog i turneringen. Från Kanada, Danmark, Tjecken, Polen, Tyskland, Holland, Italien och Schweiz.

Vad är största skillnaden med att döma med domare från andra länder? 

Det är jätteroligt och väldigt utvecklande att få träffa domarkollegor från andra länder. Vi utvecklar varandra genom att ge varandra tips efter och under matcherna. Vi tittade även på en hel del matcher under turneringen när man själv inte hade match. Att se andra domare är väldigt nyttigt då man kan se hur andra domare arbetar och ta upp dom bra sakerna man ser.

Vad är allra roligaste med att döma med kollegor från andra länder?

Sammanhållningen väldigt bra under dessa turneringar. Vi hittar på saker tillsammans när vi inte har matcher och blir som en familj unde rtiden man är på turneringen.  

Vi har nu snart några dagar julledigt, hur tänker du inför andra halvan av säsongen? 

Jag har en match kvar innan jag får gå på några dagars julledigt. Julledigheten spenderas tillsammans med familj och vänner. Sen ska det bli kul att köra andra halvan av säsongen. Det är rätt  jämt i serien så varje match är viktig. 

Svenska Ishockeyförbundet tackar Tobias för samtalet och önskar lycka till under fortsättningen av säsongen 2016-2017!

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info