Hoppa till sidans innehåll

Med sikte på OS 2018

14 JUN 2016 14:37
Med två år kvar till OS i Sydkorea satsar Svenska Ishockeyförbundet på damdomarna till hockeyturneringen. Huvuddomarna Katarina Timglas och Gabriella Grahn samt linjedomaren Veronica Johansson ingår i satsningen med slutmål på OS-turneringen.
  • Skapad: 14 JUN 2016 14:37

Med mindre än två år kvar till vinter-OS 2018 drar Svenska Ishockeyförbundet igång en riktad satsning med mål att ha tre domare på plats till damernas ishockeyturnering. Domarna som ingår i satsningen är huvuddomarna Katarina Timglas och Gabriella Grahn, samt linjedomaren Veronica Johansson. Här är vad Katarina och Veronica har att säga om satsningen.

1. Vad är det som krävs för att ta sig till OS?
- Vi har haft en förberedande träff idag på SIF där vi lade upp en handlingsplan för de kommande åren. Vi har jobbat mycket med att hitta delmål på vägen för att vägen till turneringen ska kännas så lång (KT).
- Det är ett långsiktigt mål som jag har haft sedan 2012, så det är en långsiktig process som har lett fram till den här dagen. Jag har jobbat mycket med mig själv och min utveckling under de senaste åren och försökt hitta arbetssätt och en omgivning som fungerar för mig (VJ).

2. Hur motiverar ni er för en OS-satsning?
- Ett OS är en så pass stor upplevelse, så det kommer förstås bli ännu lättare att ta fram löparskorna och ge sig ut på träningspassen nu. (VJ & KT).

3. Hur ser era förberedelser ut från nu och fram till OS-turneringen?
- Man har haft en plan för sig själv under flera säsonger, och det är förstås jätteskönt att vi nu får stöd från Svenska Ishockeyförbundet med att lyfta oss till nästa nivå. Det ger förstås en extra trygghet (VJ).

4. Vad har ni för förväntningar på den här OS-satsningen?
-Det är framförallt att få den sista pusselbiten inför turneringen. Det är enormt skönt att känna att man inte står själv i satsningen, utan att man kommer få hjälp och bra stöttning inför turneringen (KT).
- Det blir mer av en teamkänsla av det hela. Vi gör det här tillsammans som ett lag! (VJ).

5. Katarina: Hur tror du OS-upplevelsen skiljer sig för dig som domare mot hur det var som spelare (Katarina spelare för Damkronorna i OS-turneringarna 2006 och 2010)?
-Egentligen inte någon större skillnad, mer än den mentala biten. Domarrollen är ju unik på så sätt, eftersom man tävlar med och mot sina kollegor. Precis som spelarna vill ju vi ha sista matchen!

"För svenska ishockeyförbundet är det väldigt viktigt att skapa möjligheter till goda förberedelser inför stora mästerskap som OS och VM. Vi har tre damdomare som alla presterat väl på en hög internationell nivå och som med rätt förutsättningar har möjligheten att ta sig hela vägen till turneringen. Det är viktigt att vi som förbund kan stötta både våra herr- och damdomare i deras satsningar mot internationella turneringar. Fokus kommer ligga på att skapa goda träningsmöjligheter och att säkerställa att man är i så väl förberedd som bara är möjligt inför februari 2018" säger domaransvarige Joel Hansson. 

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info