Hoppa till sidans innehåll

Huvuddomare Terese Bergecliff på nordiskt utvecklingsläger

19 JUL 2016 12:00
Huvuddomare Terese Bergecliff har deltagit på ett nordiskt utvecklingsläger för damdomare.
  • Skapad: 19 JUL 2016 12:00

Mellan den 11 och 16e juli så har huvuddomare Terese Bergecliff deltagit på ett nordiskt utvecklingsläger för damdomare i Finska Vieurumäki. På lägret har domare från Sverige, Norge, Danmark och Finland deltagit under ledningen av domarcoacher från IIHF.

Terese berättar här lite om dagarna på lägret:

"Det har varit ett riktigt bra läger med nyttig videofeedback och det var roligt att få döma flera av spelare från olika juniorlandslags från olika hockeynationerna. När det kommer till "arbetsmiljön" så var det väldigt positivt och utvecklande under veckan. Man märker vilken oerhörd tävling och fokus det är hos spealrna och upplever att det är en ömsesidig respekt och förståelse mellan domare, ledare och spelare för vad lägret handlar om.   

Jag tycker det var intressant att se vissa skillnader i domarkultur och procedurer. Det kan vara små saker som att man som främre LM sträcker upp handen vid icing (i Sverige och USA bland annat men inte i andra länder). Det var heller ingen av de andra domarna som varit med om att göra sporadiska low-fives om HD passerar LM på blå. Spontant upplever jag att man är mer mån om teamkänslan generellt i Sverige och att man gärna visar upp den på isen, något som jag tycker vi kan vara stolta över."

Dagarna var väldigt intensiv och mycket information som ska tas in och bearbetas. I korthet så såg lägret ut ungefär så här:  

Dag 1: Första dagen fick vi känna på isen efter ett visst uppehåll. Vi körde lite stafetter med olika "drills" och några istester. Detta följdes av classroom session med diskusioner kring positionering. Alla dömer sedan en match på kvällen, vi alternerar rollerna på isen och alla nio domare går en match som huvuddomare och två matcher som linjeman under veckan.


Dag 2: Istesterna fortsätter under morgonens ispass. Vi har videogenomgång från gårdagens tre matcher som spelades. Våra supervisors visar utvalda klipp för hela gruppen. Dessa följs av diskussioner om olika situationer för såväl linjedomare som huvuddomare. Allt från positionering, utvisningar och teamwork. Spelarna har ledigt så senare på kvällen har vi team-buildingaktiviteter följt av grillning. 

Dag 3: Tredje delen av istester utförs under ispasset, denna gång var det "GPS-test" och de som vill filmar sitt race. Tre nya matcher ska dömas på kvällen. 

Dag 4: Morgonens tidiga ispass består av en traditionsenlig match av Ice ball. (Vi spelade med handboll och man gör mål genom att studsa in den i mål. Man får inte ta skär med bollen utan bara glida eller passa). Vi har sedan regelgenomgång och pratar bland annat om IIHF:s bedömningsstandard för hybridicing. Veckans sista matcher ska spelas och videogenomgång hålls senare på kvällen."

Utbyten mellan landsgränserna för domare är något som domaransvarige Joel Hansson ser väldigt positivt på.

" Att få träffa andra domare, nya domarcoacher och utvecklas i en miljö där man inte är vanligtvis är något som är oerhört stimulerande oavsett nivå som domarna är aktiva på. Att vi har den stora förmånen att genomföra utbyten och utvecklingstillfällen tillsammans med våra grannländer är något vi ska fortsätta att arbete med och skapa flera möjligheter till tävling och utveckling för våra domare."

 

 

Skribent: Joel Hansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info