Hoppa till sidans innehåll

Vad händer när det blir fel?

10 JAN 2017 09:32
Under en lång säsong med många matcher blir det ibland fel på isen. Vad händer när en domare tar fel domslut och hur går man vidare efter det?
  • Uppdaterad: 10 JAN 2017 09:41

Sociala medier - ett fantastiskt verktyg

Vi skriver 2017 i kalendern och vi befinner oss i en vardag och värld där det är nästintill en självklarhet att ha närhet och tillgänglighet till sociala medier och all den information och åsikter som finns på dessa kommunikationsverktyg. Lika snabbt som något har hänt, lika snabbt kommer detta upp i olika forum med olika tankar och åsikter om det inträffade. Den här utvecklingen är självklart fantastisk, och ger oanade möjligheter till att dela sina åsikter och att diskutera och tycka om händelser och personer som vi aldrig haft tidigare. Detta gäller självklart också ishockeyn och domarverksamheten.

Ett ämne som varit frekvent diskuterat i olika forum de senaste dagarna är konsekvenser och åtgärder för domare som dömt fel eller missat att utdöma korrekta påföljder i vissa situationer. Det är viktigt att trycka på att det självklart är enormt tråkigt när det blir fel, när en domare oavsett nivå inte har utdömt korrekt straff eller påföljd, oavsett anledning eller bakgrund. Som domare finns det inget viktigare än att ta rätt beslut och ingen har en sämre känsla efter en feldömd situation än en domare som inte lyckats leva upp till sina egna förväntningar och förhoppningar om att göra en så bra match som möjligt.

Vad händer med domare som dömer fel?

I mina och många andras mailkorgar så har det i dagarna kommit frågor kring påföljder för domare som dömt felaktiga straff eller missat att ta korrekta bedömningar i olika situationer. Det är viktigt att klargöra att en felbedömning eller missad situation inte ligger till grund för avstängningar likt bestraffningar för tillexempel regelbrott så som slashing, tackling mot huvudet med mera. Det är just detta som är skillnaden, Ishockeyförbundets disciplinnämnd behandlar enbart händelser som bryter mot idrottens regelverk och vår regelbok. Att som domare ha missat en situation eller dömt fel faller inte under spelets regler, och kan således inte hamna under disciplinnämndens arbete för eventuella bestraffningar.

Men detta innebär inte att man inom svensk ishockey bara sopar situationer och händelser under mattan, inget kunde vara mer felaktigt. Oavsett vilken serie eller nivå som vi idag genomför matcher på så finns det en oerhört seriös och noggrann organisation bakom domarna som analyserar och följer upp större händelser i varje omgång. Analyser och diskussioner sker ständigt efter olika händelser och det ska verkligen riktas en stor eloge till ansvariga i våra olika serier. Händelser utreds och tydliggörs i 99% av fallen i direkt anslutning till matchslutet och en stor del i detta arbete består även av kommunikation med deltagande lag för att tydliggöra vad som skett och varför det skett. För en domare som har gjort grova fel och felbedömningar så är alltid målsättningen att utreda varför det skedde och hur detta kan motverkas i framtiden och att saken är utredd och hanterar innan man lämnar ishallen. Ingen involverad vill att man ska göra samma fel två gånger utan att man får verktyg och coachning för att ta rätt beslut oftare och minimera riskerna att bedömningen och besluten blir felaktiga.

Att stänga av och bötfälla är inte rätt väg att gå för att utveckla domare

Jag är väldigt säker på att dagens system och arbete kring händelser och situationer som gått fel är oerhört professionellt jämfört med många andra idrotter, detta är något vi ska vara oerhört stolta över. Att stänga av och bötfälla domare kommer aldrig att vara rätt väg för att säkerställa att så många korrekta beslut som möjligt tas ute på isen. Att ta sig an en utmanande och viktig match med förutsättningen att man kan bli bestraffad och bötfälld vid en felaktig bedömning blir enbart ett ok som kommer minska möjligheten till en kvalitativ och jämn bedömningsnivå oavsett nivå. En domare som tar upp mot 1000 domslut per match, eller ett domslut var femte sekund om man så vill, kommer att missa något eller uppfatta det felaktigt, det är en mänsklig faktor som kommer finnas tills den dagen man beslutar att använda sig av digitala hjälpmedel eller robotar för att leda och avgöra matcherna.

Att göra fel är inget som sker med flit eller som man gör för att förfördela vissa lag, den tanken är sedan länge förlegad och ger en långt ifrån rättvis bild av den professionalism som finns hos våra domare på alla nivåer. Uttagningar till olika internationella uppdrag och turneringar talar klarspråk, vi håller en oerhörd hög kvalité inom svensk ishockey och det ska vi i framtiden fortsätta att ha tack vare en utvecklande och stöttande miljö för domare på alla nivåer, utan avstängningar eller böter.

Uppföljning, genomtänkt matchning och kvalitativa coachningar är nycklarna för att matchgenomförandet ska hålla världsklass på alla nivåer och att vi ska ha så få misstag och felbedömningar oavsett nivå. 

Joel Hansson
Domaransvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info