Hoppa till sidans innehåll

Krönika: Skönt tugg i omklädningsrummet

27 DEC 2017 09:00
Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson med en krönika om samtalsklimatet i våra ishallar.
  • Skapad: 27 DEC 2017 09:00

Sammanhållningen och mötet inom idrotten är viktig

När vi pratar med domare på olika nivåer om vad som är deras drivkrafter för att döma ishockey så är det många som svarar att sammanhållningen, snacket och mötet i omklädningsrummet är en viktig del. Och visst är detta på många sätt en av många bra sidor i vår idrott. En mötesplats mellan människor med olika bakgrund, olika sociala förutsättningar, kön mm. Det är få aktiviteter eller företeelser i samhället som erbjuder samma möjligheter till möten mellan olika människor som idrotten gör.

Samtidigt finns det, precis som på alla andra mötesplatser i samhället, utmaningar och negativa inslag som alla måste bemöta och till viss del arbeta med för att förändra. Många av dessa grundas i olika normer, oskrivna regler för vad som är okej eller inte, som resulterar i olika attityder och beteenden. Många gånger är dessa normer oerhört starka och förväntningarna på hur vi ska vara och vad vi ska säga i vissa rum gör att vi kanske slänger oss med uttryck och språk som vi vet inte är förenligt med vad vi verkligen tycker, eller vad man tycker är rent ut sagt oacceptabelt på andra platser så som i sitt hem, i skolan eller på sin arbetsplats.

Osynliga regler kan brytas

Ishockey styrs av ett regelverk, regler som är nedskrivna på papper och som man måste förhålla sig till för att få vara med. Men många av våra handlingar och beteenden styrs av olika normer, dessa osynliga regler som sätts och upprätthålls av gruppen och som vi bla. genom våra kärnvärden vill befästa i våra olika aktiviteter.  Jag vill citera Shanga Aziz på Locker Room Talk gällande normer, ”dessa är påhittade regler, regler som bara vi kan skapa men också som vi gemensamt kan bryta!”

Om jag slänger mig med ett nedvärderande könsord i vårt omklädningsrum och det bara är killar där, jag säger det bara för att det är lite kul, är det verkligen så farligt då? Ja, det spelar ingen roll huruvida personerna finns i rummet eller inte. Våra samtal i rummet vi är i här och nu skapar ett klimat som antingen är välkomnande för dem som idag inte tillhör normen eller så är det frånstötande och gör att dessa inte får, vill eller kan ta naturliga platser i olika roller i våra rum.

Ishockeyn ingen fristad

Är då ishockey en fristad för taskig attityd, beteenden och normer? Är anledningen att vi jobbar med dessa frågor att alla domare är t.ex. homofober och rasister? Verkligen inte, långt ifrån! Vi måste arbeta med dessa frågor för att vi ska fortsätta att leva efter våra kärnvärden och vara en folkrörelse som är relevant för alla oavsett vem du är, och för att du ska få prestera efter dina förutsättningar. För ishockeyn kan tillsammans ta ansvar för att utveckla och forma våra deltagare efter de sunda värderingar och attityder som idrotten vilar på.. Vi som tillhör normen, vi som har en självklar plats, vi måste lyfta frågorna för dem som inte är här, dem som idag inte har en plats för att få en verklig förändring!

Signerat,

Joel Hansson
Domaransvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info