Hoppa till sidans innehåll

Patric Bjälkander gör internationell turneringsdebut

12 MAR 2018 09:00
Enda svenska domaren i årets U18-VM.
  • Skapad: 12 MAR 2018 09:00

IIHF har tagit Patric Bjälkander till U18-VM i Riga

Patric, som gör sitt första år som huvuddomare i SHL har tagits ut som enda svenske domare till U18-VM i Riga. Turneringen avgörs mellan den 2-8 april. Vi fick en kortare pratstund med Patric om uttagningen och hur säsongen har gått - och det var en mycket nöjd domare som hade följande att säga:

Grattis till din uttagning till U18-VM i Riga. Hade du väntat dig det redan ditt första år som SHL-domare?
Tack så mycket, jag blev väldigt överraskad när jag fick beskedet om att jag skulle få åka på ett internationellt uppdrag. Det var ingenting jag hade hoppats på första året utan något jag haft som mål kommande säsonger. Men jag är jätteglad för uttagningen.

Hur har ditt första år i SHL varit? 
Ett år av massa lärdomar och erfarenheter. Jag har fått jättebra hjälp av mina kollegor med många goda råd. Sen är det en ny liga med nya spelare och ledare som man måste lära känna och dem vill ju även försöka testa mig och se vem jag är då jag är en ny person för dem. Men det gäller även som ny att våga och ta för sig.

Var omställningen från att gå som huvuddomare i HockeyAllsvenskan stor? 
Det har varit en omställning, framförallt till fyrdomarsystemet. Detta är någonting jag arbetar med i varje match och kommer så göra kommande säsonger. Det är stor skillnad att nu få se spelet i från andra vinklar som man inte är van vid. 

Nu väntar en vecka i Riga på dig. Vilka förväntningar har du inför turneringen? 
Jag tror det kommer bli en tuff turnering då det är många matcher för lagen på en vecka och alla kämpar om att få ta klivet upp till högsta divisionen.
För mig personligen ska det bli kul att få döma tredomarsystem igen och jag hoppas det fortfarande sitter i sen förra året. Sen är det alltid kul att träffa nya kollegor från olika länder som man ska tillbringa tiden med i drygt en vecka.

Är det några speciella förberedelser du måste göra inför en IIHF-turnering? 
Reglerna är lite annorlunda internationellt mot vad vi har i Sverige. Så det gäller att man pluggar på dem och vet vilka regler som är annorlunda. 
Sen har jag även fått inhandla en ny domartröja då man måste ha en helt randig domartröja med röda bindlar. Det är även av god sed att man tar med sig souvenirer till de andra domarna så det har jag nu fått hjälp av Cattis (Zethelius, reds anm.) på förbundet att fixa fram.

Till sist – vad är det bästa minnet från din första SHL-säsong?
Min första match i Scandinavium i höstas var lite av en dröm som gick i uppfyllelse då vänner och familj satt på läktaren. Även om  man inte kommer från Göteborg så är det en arena där man tittat på mycket hockey och alltid haft som mål att få döma i.

Svenska Ishockeyförbundet tackar Patric för pratstunden och önskar lycka till inför fortsättningen av säsongen.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info