Hoppa till sidans innehåll

Tomas Thorsbrink reflekterar över U20 Challenge Cup i Malaysia

22 DEC 2017 09:43
Tomas Thorsbrink från Uppsala var på plats som IIHFs domarcoach under U20 Challenge Cup i Malaysia. Här delar han med sig av sina tankar om en annorlunda hockeyupplevelse.
  • Skapad: 22 DEC 2017 09:43

Den 12-17 december spelades U20 Challenge Cup of Asia i Kuala Lumpur, Malaysia, en turnering där värdlandet Malaysia vann turneringen före Kirgistan och Förenade Arabemiraten. På plats som IIHFs domarcoach var Uppsalabon Tomas Thorsbrink. Här får vi ta del av hans tankar om turneringen.

Q: Tomas du var domarcoach på U20 Challenge Cup of Asia. Vilka lag deltog I turneringen?
A: Indien, Filipinerna, Malaysia, Förenade Arabemiraten samt Kirgizistan.

Q: Vilka domare var uttagna på turneringen?
A: Mestadels domare från Asien och Oceanien, men det var även domare från Danmark och Ungern på plats.

Q: Hockey i Malaysia låter som en udda kombination, hur var ishallen och atmosfären runt turneringen? 
A: Ishallen var placerad i ett ännu ej öppnat shoppingcentrum. Rinken var enligt IIHF-mått och väldigt fin, dock varm. Det var en fantastisk stämning kring matcherna och framförallt såklart när hemmanationen spelade. Vid dessa tillfällen sjöngs och hejades det hela tiden. Det var kanske 500 åskådare som mest med den kändes och hördes som 10000. En sak som var väldigt utmärkande var att alla var så gästvänliga och tillmötesgående. Domarna och jag behandlades som ”kungar” och alla var överens om att domarna har en mycket viktig roll.

Q: Du gör nu ditt andra år som IIHF-supervisor, hur är din upplevelse av den rollen och vad har du lärt dig? 
A: Hockey och allt runt sporten är annorlunda än i Sverige. När du är på IIHF-turnering så är det inte bara att coacha domare utan du ska även ha regelmöte med alla coacher, ispass för domarna med tester och teori, gruppmöten och individuella möte med alla domare, delta vid direktoratsmöte, ledamot i turneringens disciplinnämnd, vara videocoach, se till att allt runt domarna fungerar med mera.

En annan sak lärt mig mest är att det finns massor av domare från andra länder som vill nå de stora turneringarna. De kommer vältränade och pålästa.

Något jag också har lärt mig är att man ibland tillsammans med representanter från lagen måste improvisera för att få turneringen att fungera. Ett exempel på detta från denna turnering var att fem spelare i ett lag saknade halsskydd. Tyvärr fanns det inga halsskydd att köpa i hela Kuala Lumpur så vi fick tillverka egna av mjuka skridskoskydd och handdukar. Inte den bästa lösningen kanske men den fungerade den här gången.

Q: Vad tycker du är viktigt att svenska domare tar med sig ut i världen när man får sina internationella uppdrag?
A: Var ödmjuk och tro inte att vi svenska domare är bäst på allt. Var lyhörd och ta till dig den feedback du får från andra domare som är på turneringen och supervisorn. Ibland blir du kanske uttagen på en turnering som inte har den bästa kvalitén på ishockeyn. Du förväntas trots det alltid vara på topp. Var påläst på IIHFs regler och arbetsmönster som på vissa områden är annorlunda är vad vi har i Sverige.

Vi tackar Tomas för pratstunden och önskar en god jul!

 

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info