Hoppa till sidans innehåll

Isbrytaren - Innan matchen

28 MAR 2019 09:00
Skrivna och oskrivna regler - utmaningar i domarskapet.
  • Skapad: 28 MAR 2019 09:00

Regler är viktiga

Ingen roll inom ishockeyn är så tydlig kring skrivna regelverk som när du är ishockeydomare. Ett samlat dokument som Svenska Ishockeyförbundets styrelse fastslår där man beskriver hur ishockeyns matcher ska spelas för att vara utvecklande, säkra och attraktiva att kolla på. Regelverk är en viktig del inte bara i idrotten utan också i samhället i stort, överenskommelser som är skriftliga och med tolkningar för påföljder för dem som bryter mot dessa.

Ovan kan kännas som en självklarhet och en struktur som är enkel för individer att följa och efterleva oavsett roll inom ishockey. Det är dock i själva verket en svår uppgift dels ur perspektivet att alla bedömningar och beslut tas i realtid ute på isen, i full fart och med publik, känslor och andra externa faktorer som påverkar en människa i sina uppfattningar och beslut. Just känslor är en faktor som vi pratar för sällan om, alla domare, spelare och ledare är ju människor, människor med tankar och känslor kring olika uppgifter och beslut.

Som domare är det en viktig egenskap och inte låta just sina egna känslor styra för att kunna göra konsekventa och jämna bedömningar oavsett nivå. Utmaningen ligger i att hantera spelare och ledares känslor och förhoppningar på dig i din roll och en önskan om resultat som är i dennes fördel och favör. I ögonblick som dessa så är det mänskligt att skrivna regler bortses från och att oskrivna regler och förväntningar tas över. Det är mänskligt men inget som gynnar dig i rollen som domare. Att efterleva regelverket oavsett yttre och inre faktorer skapar dem bästa matchledarna, där en ledare har förståelse för hur vissa känslor uppstår men inte låter dessa styra och framförallt inte låta dem gå över dem skrivna reglerna som ishockeyn vilar på.

Samtala med kollegorna om svåra situationer

Hur kan vi då utvecklas i vår roll som domare? Hur kan vi ta oss framåt i vårt matchledande när situationer som dessa uppstår? Jag tror att nyckeln ligger i att man i sina domargrupper har öppna diskussioner och samtal om det som upplevs som svårt och att gemensamt samtal om olika lösningar. Oftast kan förväntningar inom domargrupperingarna ställa till det för hur vi hanterar situationer och genom dessa samtal kan vi innan matcher och under matcher parera och säkerställa ett gott matchledande oavsett externa faktorer.

För att nå fram med detta måste vi i varje moment fundera över hur öppna vi är i vår feedback och återkoppling, det tror jag är nyckeln för att verkligen förstå vad som sker och hur man som individ handlar i olika situationer.

Kom ihåg, fair play tar dig längst i rollen som domare. Att efterleva regelverk och inte falla för negativa normer och oskrivna regler är vad som kommer göra dig mest framgångsrik. Stå upp för alla delar i regelverket, dem finns där av en anledning och dem säkerställer att individer i vår verksamhet känner sig välkomna, trygga och inkluderade i varje moment.   

Signerat,

Joel Hansson
Domaransvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: John Alvemyr
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info