Hoppa till sidans innehåll

Roland Gille firar 500 matcher i HockeyAllsvenskan

30 JAN 2019 10:06
När pucken släpps ikväll mellan IK Oskarshamn och Leksands IF gör Roland Gille sin 500e match i HockeyAllsvenskan.
  • Uppdaterad: 30 JAN 2019 10:06

En kulturbärare

För Roland Gille, 43 år, från Munka-Ljungby har ishockeyn varit en stor del under väldigt många år. Och när han går ut på isen ikväll för matchen mellan IK Oskarshamn – Leksands IF är det hans 500e match i HockeyAllsvenskan, en milstolpe som ingen – vare sig spelare eller domare – har nått upp till.

Roland gjorde sin första match 2005/06,  och sedan dess har det fortsatt. I en serie där domare, spelare och lag har kommit och gått har Roland varit en fast punkt.

Pär-Olov Livf, domarchef i HockeyAllsvenskan, har följande att säga om Roland och hans otroliga siffror:

-”Roland har genom sin proffsiga inställning till sitt uppdrag som linjedomare i HockeyAllsvenskan starkt bidragit till gruppens utveckling. Roland är en kulturbärare i ligan och delar med sig till övriga och att genomföra 500 matcher på den här nivån är en stor prestation. 

Dessutom har Roland numer även uppdraget som linjedomaransvarig i syd för Hockeyettan vilket visar på hans engagemang för hockey och domarskapet.”

Gille: Ett underbart gäng i HockeyAllsvenskan

Inför matchen fick vi en kortare pratstund med jubilaren. 

Roland, 13 år har gått sedan debuten i HockeyAllsvenskan – hade du tänkt att karriären skulle bli så här lång?
Man har ju alltid hoppas på en lång karriär. Det är grymt kul att kollegorna fortfarande uppskattar jobbet man gör där ute och att man får vara med detta underbara gänget i HA

Erfarenheten du har fått med dig under åren är förstås ovärderlig, men är det någon annan egenskap som gör att du har varit en del av elitishockeyn så pass länge?
Min träningsvilja och att jag verkligen brinner för hockeyn och jag ger alltid 100%. 

Av dina 500 matcher, är det någon eller några som sticker ut lite extra?
Dala-derbyt i ett fullsatt Globen 2013, det gav verkligen gåshud. Rögle-AIK 2006 är också en av de matcher man kommer ihåg. Det var matchen där Mikael Gath och Mats Christéen rök ihop. Trycket i arenan var bland det mest otroliga jag har upplevt. 

Om du hade fått gå tillbaka och träffa dig själv inför din första match i HockeyAllsvenskan 2005/06, vad hade du sagt då? Är det något du vet idag som du önskar att du vetat då?
Gör jobbet fullt ut och glöm inte att njuta - för som ny har man inte hunnit att reflektera i alla lägen men idag så ser man på sina prestationer och inser att utan domare blir det ingen match

Till sist, vilket råd vill du ge till alla yngre domare som är på väg upp i seriesystemet idag?
Ta gärna nytta av dom andra aktiva för dom har massor av kunskap och erfarenheter. Sen tror jag inte man ska läsa allt om alla matcher man behöver distans för att orka. Sociala medier och allt som delas ger inte rätt syn på domarjobbet.

Jag finner glädje i domarjobbet och gillar mina kollegor som stöttat i vått och torrt.

En ynnest att ha så dedikerade domare

Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson stämmer in i hyllningarna:

-"Att bli en bra domare kräver hårt arbete och ett hårt arbete över en lång tid. Roland är ett exempel på en dedikerad domare som under många säsonger arbetat noggrant och hårt för att bli den domare han är idag.

Att veta att vi inom svensk ishockey har så dedikerade och engagerade domare är en ynnest, en möjlighet att sprida de viktiga värderingar och engagemang som Roland står för även nedåt i organisationen för framtida elitdomare”.

Svenska Ishockeyförbundet gratulerar Roland till en fantastisk milstolpe och önskar lycka till med kvällens match!

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info