Hoppa till sidans innehåll

Anna Hammar inför damernas U18-VM i Japan

03 JAN 2019 09:00
Anna Hammar svensk domarrepresentant under U18-VM i Japan.
  • Skapad: 03 JAN 2019 09:00

Mellan den 6-13 januari spelas damernas U18-VM i Obihiro, Japan, och för svensk del är Anna Hammar uttagen som linjedomare. Anna, som till vardags dömer i SDHL och HockeyEttan, ger oss här sina tankar inför turneringen.

Hej Anna! Damernas U18-VM i Japan börjar närma sig. Hur är känslan just nu?
Hej! Jag är super förväntansfull, lite nervös men det ska man vara. Det ska bli otroligt häftigt att se Japan och det skall bli skönt att bara få fokusera på hockeyn, omgivningen och min turnering.

Vad har du för målsättning med turneringen?
Jag har alltid målsättningen att göra mitt allra bästa, och jag får hoppas att det tar mig ”hela vägen”. Men jag hade bronsmatchen förra året och det var bästa matchen jag kunde fått eftersom Sverige tog sig till final, och mitt mål är att överträffa det i år.

Ändrar du något i dina rutiner inför turneringen för att förbereda dig på bästa sätt?
Haha, ja det måste jag ändå säga. Jag blir mer försiktig eftersom jag generellt sett anser mig vara en rätt så klumpig individ. Så tar jag inga onödiga risker veckorna innan VM, sen försöker jag att hålla mig borta från sjukdomar och äta mycket frukt och grönt samt nyttig mat som laddar upp med energi. 

Bortsett från att döma ett världsmästerskap, är det något mer du ser fram emot under turneringen?
Det är en del kollegor som skall dit som jag inte har träffat på några år, så det skall bli jättekul att träffa dem igen. Och med risk för att låta självisk så tycker jag det är superlyxigt att få gå in i min hockeybubbla och bara fokusera på det ett tag! 

Hur kommer omställningen från SDHL till ett världsmästerskap gå? Vilka blir de största utmaningarna?
Majoriteten av matcherna jag dömer är ju i Hockeyettan Norra samt J20SuperElit så att gå från ett fåtal SDHL matcher till en vecka med enbart damhockey blir såklart en liten omställning. Men det gäller främst omställningen från 3-domars till 4-domars där mitt ansvar som LD skiftar lite. Det är såklart också en omställning att döma efter IIHFs regelbok, men man kommer snabbt in i det. Nu under jul så skall jag ta mig tid att sätta mig in i materialet vi fått utskickat och det är väl det viktigaste momentet - att vara påläst. Då brukar det mesta lösa sig.

Till sist, vill du ge ett råd till alla yngre domare som läser det här och vill ta sig uppåt i seriesystemet?
Absolut, det är bara att fortsätta kämpa, visa framfötterna och ge sig fasiken på att man kan. Alla kan om man vill. Vissa har det lättare än andra men tillslut så lossnar det!

Svenska Ishockeyförbundet önskar Anna lycka till i Japan!

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info