Hoppa till sidans innehåll

Erfarenhetsutbyte med NHL för svenska domare

11 OKT 2018 10:18
I samband med NHL-matcherna i Göteborg fick svenska domare träffa - och lära av - NHL-domarna som var på plats, samt vara måldomare under matcherna.
  • Uppdaterad: 11 OKT 2018 10:18

NHL-domarna drillade sina svenska kollegor 

New Jersey Devils och Edmonton Oilers besökte Sverige och Göteborg för två matcher den gångna helgen - och i samband med detta fick domare från Göteborgs distrikt möjlighet till erfarenhetsutbyte och istid tillsammans med NHL-domarna som var på plats. Huvuddomarna Brad Meier och Francois St. Laurent med sig linjedomarna Lonnie Cameron och Jonny Murray, och tillsammans ledde de övningar i skridskoteknik, HD/LD-arbete och teori.

Svenska domare måldomare under matcherna

På matcherna var David Södermalm och Christoffer Palmqvist måldomare båda kvällarna. Vi fick en liten pratstund med båda två om helgen.

1. Vad innebar uppdraget? 
David: Jag och Christoffer var en del av NHL-matchens funktionärsteam. Vår uppgift var att sitta bakom varsitt mål, precis vid plexiglaset, och assistera domarna genom att ansvara för den berömda lampan som tänds vid mål och periodslut. I NHL har de alltid personer som sitter bakom målet och utför dessa uppgifter. 

2. Hur upplevde ni arbetet runt en match jämfört med en svensk match när ni själva dömer? 

David: Inramningen var väldigt proffsig. I Sverige känns det som att funktionärer i klubbar och ishallar har flera uppgifter per person. Här var det betydligt fler personer som endast hade en uppgift. Vi som satt bakom mål är ett exempel på detta. Men samma gällde även för personer som jobbade med lagen. Vi fick chansen att prata med en funktionär i New Jersey. Han hade ingen formell roll som coach utan fanns bara för att se till att alla spelare och ledare var på "gott humör". 

Självklart var det också en stor skillnad när det gäller mediebevakning. Det var flera TV-bolag och tidningar på plats som stod i kö för att intervjua spelarna. 

Christoffer: Jag tycker att skillnaderna från NHL till hockeyettan som jag till vardags dömer inte riktigt går att jämföra. I NHL finns det så mycket mer pengar och det märks genom att det är enormt mycket funktionärer som har varsin uppgift. T.ex. en funktionär såg till så att New Jersey spelarna var på gott humör. En annan såg till så att reservpuckarna som låg i en ”puckkyl” var -8 grader hela tiden. Jag har även varit med på några SHL matcher. Även här ser jag stora skillnader i hur mycket funktionärer som arbetar med arrangemanget. I NHL lämnas ingenting åt slumpen. Allting har en mening och funktion!

3. Hann ni uppfatta något av domarna på isen och deras arbete?
David: Vi fick chansen att prata med domarna som var väldigt ödmjuka och trevliga. De hade många år i bagaget. Hälften av domarkvartetten var över 50 år, vilket kanske inte är lika vanligt i Sverige. Men domarna sa att tung erfarenhet kan väga upp för desto mer lättsträckta ljumskar. 

Eftersom NHL täcker ett väldigt stort geografiskt område präglas domarnas vardag av många resdagar. Runt 200 per år. En tillsättning är oftast upplagd genom att en domare är hemma i tre dagar, sedan åker de ut på turné i mellan 5–10 dagar. Detta innebär också ett ganska saftigt lönekuvert. En LD kan tjäna upp till 2,5 miljoner kronor per säsong. En HD upp till 4,5 miljoner kronor.

Några skillnader som jag la märke till var hur domarna värmde upp. I Sverige spelar vi ofta "gris" tillsammans. Men här gjorde domarna mer av en individuell uppvärmning. En domare värmde upp på en träningscykel och en annan löpte. När de är i USA brukar de värma upp genom att promenera runt i städerna på sightseeing innan match. "Why not? We get to see so many beautiful cities!", sa linjedomaren Lonnie Cameron som dömt NHL i 24 år. Och därmed hunnit med en del sightseeing. 

Ute på isen var mycket sig likt i tillvägagångssätt. Men det kändes mer dramatiskt i NHL. Större gester, mer användning av tecken (ex. wash-out som LD) och utvisningar som alltid ropades ut högtalarsystemet. Domarshow helt enkelt! En sak som skiljer sig från SHL är att domarna inte använder sig av något ljudsystem för att kommunicera med varandra i NHL. Det är mer old school på den fronten. 

Christoffer: Jag upplever att i NHL är det mer ”show”. Lines washar mer för offside och icing. En linjedomare hoppade sargkanten och gjorde sina tecken där. Jag tror inte det var en tillfällighet. Det ska hela tiden ”se coolt ut”.  Även deras otroliga ödmjukhet på och vid sidan av isen var imponerande!

4. Vad hoppas ni själva om er säsong som aktiva domare? 
David: Att bli uttagen till TV-puckens finalspel var en motivationskrydda för mig som domare. Jag har förberett mig mycket, både när det gäller fysisk träning och regelkunskap och jag är väldigt taggad. Mitt mål är att komma dit och utvecklas som domare och få nya verktyg för att i framtiden kunna ta nästa kliv i karriären, som för min del innebär att döma HockeyEttan.

Christoffer: För min egen del hoppas jag att få chansen att döma fler jämna och tuffa matcher under hösten och våren. Jag har som mål att döma matcher i Allettan och kunna vara med och tävla om matcher i HockeyAllsvenska playoffspelet.

Svenska Ishockeyförbundet tackar David och Christoffer för pratstunden och önskar lycka till under resten av säsongen.

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info