Hoppa till sidans innehåll

Inför TV-Pucken 2018: Vad säger domarna?

29 OKT 2018 13:49
På torsdag inleds den 60e upplagan av TV-Pucken - här möter vi tre av domarna och stämmer av läget inför nedsläpp.
  • Skapad: 29 OKT 2018 13:49

TV-Puckens 60e upplaga inleds på torsdag, och många förväntansfulla spelare, ledare, tränare, föräldrar samt givetvis domare är på plats i Östergötland. Tre av domarna är Alex Eriksson från Nyköping, Albin Värmhed från Stockholm samt Samuel Nordqvist från Leksand. Här delar trion med sig av sina tankar inför turneringen.

Hur länge har ni dömt ishockey, och vad är det med dömningen som är så roligt?

Alex Eriksson: Jag är nu inne på min åttonde säsong som domare. Jag var linjeman i sex säsonger och gör nu mitt andra år som huvuddomare. Det bästa är nog att man håller hockeyn vid liv även fast man slutat som spelare och att man fortfarande får vara kvar på planen och med i den härliga atmosfären på isen.

Albin Värmhed: Jag började döma hockey för sju år sedan och ganska snabbt insåg jag att det fanns möjligheter till en karriär inom ishockey som jag aldrig hade som spelare, vilket jag tycker känns jätteroligt. Att hela tiden få utvecklas både som domare och person samtidigt som jag får vara en del av världens bästa sport är vad som gör dömningen så kul. 

Samuel Nordqvist: Gör min sjunde säsong totalt, började redan när jag var 13 år gammal som föreningsdomare samtidigt som jag spelade hockey själv. Det bästa är definitivt lagkänslan oss domare emellan. Känslan efter att teamet har gjort en bra match är svårslagen. Vi har alltid roligt innan, under och efter matcherna vilket gör det så mycket enklare att genomföra matcherna också. Likväl som för spelarna och som för oss domare så är det alltid roligt att få se bra resultat för de förberedelserna man gör dessutom.

Vad betyder turneringen TV-Pucken för er?

Alex Eriksson: Det är en turnering där Sveriges bästa U16-spelare samlats i respektive distriktslag för att slåss om att få göra turneringens sista TV-puckshög.

En turnering där ledare vill visa upp sin trupp och gå till final.

En turnering där domare vill visa upp sig och gå till final.

En turnering där spelare vill visa upp sig och gå mot final.

En turnering där alla på planen har helt olika uppgifter, men exakt samma slutmål.

Albin Värmhed: Att få möjligheten att åka på TV-pucken som ishockeydomare är på många sätt jämförbart med att få åka som spelare. Detta är såklart jättestort för mig och jag ser fram emot att vara med på en så ärorik tävling och träffa så många framtida hockeystjärnor! 

Samuel Nordqvist: TV-Pucken har ända sedan barnsben varit en tradition att kolla på. Som liten grabb var det häftigt att se de vinnande laget fira med “TV-puckshögen” och att nu få delta på 60-års jubileumet är givetvis spännande. Spelade aldrig TV-Pucken men det har bara blivit till motivation för mig att delta som domare istället.

Hur är känslan inför stundande slutspel?

Alex Eriksson: Efter en bra start på säsongen så känns det otroligt bra inför slutspelet. Jag känner mig grymt fokuserad och laddad redan nu och tror verkligen att det kommer bli riktigt kul och lärorikt! 

Albin Värmhed: Det är bara bra känslor! Jag är förstås jättetaggad på att döma bra ishockey och vara på isen med så många talangfulla spelare. Självklart finns det en viss nervositet också, det hör ju till!

Samuel Nordqvist: Ser fram emot en fantastisk helg och är enormt taggad! Har haft en väldigt god start på säsongen och kommer bära med mig en skön känsla in i helgens slutspel.

Förbereder man sig på något speciellt sätt inför en turnering som TV-pucken som nästan är en vecka lång? 

Alex Eriksson: Jag försöker läsa all info jag kan runt turneringen för att vara så förberedd som möjligt på vad som komma skall. När jag väl är där vill jag kunna fokusera 110% på varje match. I övrigt så äter jag väldigt mycket mat och dricker otroliga mängder vatten för att ha så mycket energi som det bara går, när alla matcher väl sätter igång.

Albin Värmhed: Jag har under hösten fortsatt att träna och döma hockey som vanligt. Det har varit en hel del finslip av agerande vid nedsläpp, åkmönster med mera på de senaste matcherna. Jag känner att jag är i väldigt bra fysisk form tack vare barmarksträning, mycket hockey och bra kost. De sista dagarna innan avresa blir lugna, så att kroppen är helt utvilad inför turneringen.

Samuel Nordqvist: Man vrider upp allt ett par snäpp och ser till att komma i så bra form som möjligt på alla olika plan. Regelboken läses oftare än vanligt, något extra träningspass läggs in, kosten blir noggrannare och man går till sängs tidigare. Sen är det väldigt viktigt att få vara skade- och sjukdomsfri under själva turneringen så simpla saker som uppvärmning och hygien får man vara extra noga med.

Vilka förhoppningar har ni på era framtida domarkarriärer?

Alex Eriksson: Såklart är det ju att en dag stå i SHL-tröjan och kunna känna sig stolt över att man har tagit sig till den högsta ligan vi har i Sverige. Det är en resa som väldigt få lyckas göra så jag är otroligt imponerad av dem som är där idag. Jag kommer verkligen göra ett seriöst försök att ta mig dit och jag vet från säkra källor att det inte är någon dans på rosor. Men jag är inte rädd för att bjuda upp om de nu är så.

Albin Värmhed: Drömmen är såklart att få döma ishockey på elitnivå och det kommer jag att fortsätta jobba för. Framförallt ser jag fram emot att fortsätta döma hockey och ha grymt kul på vägen!

Samuel Nordqvist: Givetvis vill jag nå så långt det bara går likväl nationellt som internationellt. Att få vara med på hockeyns största scener är lockande med allt vad det innebär. Vägen dit är lång och kräver insatser och så länge jag gör mitt yttersta så ger jag mig själv den bästa möjligheten att sedermera lyckas. Men innan jag når min dröm så ska många andra mål just gå i mål.

Svenska Ishockeyförbundet tackar Alex, Albin och Samuel för sin tid, och önskar samtliga uttagna domare på TV-Pucken lycka till!

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info