Hoppa till sidans innehåll

Ingen plats för hot och våld inom idrotten

18 JAN 2019 12:54
Idrotten och ishockeyn ska stå för en miljö där alla, oavsett bakgrund, ska känna sig trygga och välkomna och där miljön präglas av öppenhet och gemenskap.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2019 12:54

Ingen plats för hot och våld inom idrotten

Aftonbladet beskriver idag händelser som utspelades i samband med en juniormatch i Stockholm där en domare förföljdes och hotades efter genomförd match. Vi vill tydligt markera att ett sådant beteende inte hör hemma i svensk hockey och uttrycka vårt stöd till den drabbade domaren.

Alla vi som verkar inom svensk ishockey men också vi som engagerat följer den måste ta ansvar för klimatet, hela vägen från barn och ungdomsverksamhet till yttersta elitverksamhet. Vi måste tillsammans verka för en god utvecklingsmiljö och för en arbetsmiljö fri från hat och hot.

Idrotten och ishockeyn ska stå för en miljö där alla, oavsett bakgrund, ska känna sig trygga och välkomna och där miljön präglas av öppenhet och gemenskap.

Om du eller någon närstående ändå skulle drabbas av liknande händelser vill vi uppmana att:

Polisanmäl

Alla former av hot ska alltid polisanmälas. Grova brott ska anmälas till polisens aktionsgrupp för idrottsrelaterad brottslighet. Kontakta Svenska Ishockeyförbundet eller Riksidrottsförbundets säkerhetsansvarig för ytterligare information.

Kontakta ditt distriktsförbund

Ditt distriktsförbund är din första kontaktväg i alla frågor, stora som små. Men självklart finns även Svenska Ishockeyförbundet finns tillgängligt för hjälp och stöd.

Ta dessa frågor på allvar

Idrotten och ishockeyn står för öppenhet och gemenskap. Idrotten ska stå för en miljö där alla blir accepterade för den de är. Därför måste liknande händelser tas på allra största allvar.

-”Som domare inom svensk ishockey är en trygg och säker arbetsmiljö av högsta prioritet, vår målsättning är att alla domare oavsett nivå ska känna att det är lustfyllt och utvecklande att komma till en match likaväl när man lämnar en match. Trygghet och säkerhet är en viktig faktor i detta arbete varav vi ser väldigt allvarligt på det inträffade” säger Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson.

Riksidrottsförbundets riktlinjer

Riksidrottsförbundet gör ett viktigt arbete med att verka för en bra miljö för alla idrottsutövare i Sverige. De viktigaste övergripande åtgärderna som RF trycker på är:

  • Det råder nolltolerans mot våld och hot inom idrotten
  • Ta dessa frågor på allvar
  • Vi verkar i en miljö där det är ok att lyfta dessa frågor och där man möts av lyhörda och respektfulla ledare som agerar.
  • Samtliga vet man ska vända sig till som i sin tur har mandat och ansvar att agera.
  • Samtliga händelser, oavsett om det är ett brott enligt lagstiftarens mening eller förseelser som skapar en obehagskänsla, ska rapporteras.
  • Samtliga brott ska polisanmälas.
  • Polisanmälan ska göras i dialog med den drabbade.

Under de senaste åren har Riksidrottsförbundet stärkt sitt arbete ytterligare mot idrottsrelaterad brottslighet och har, bland annat, utarbetat riktlinjer för att förebygga och hantera hot och våld mot personer verksamma inom idrotten.

- ”Det råder nolltolerans mot hot, och våld mot personer inom idrotten och genom vår samverkan med polismyndigheten och Brottsofferjouren vill vi signalera att du som är utsatt inte är ensam. Att höra av sig och berätta vad man utsätts för bidrar även till att vi minska rådande tystnadskultur och normalisering,” säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.

Dokument att använda

Nedan kan du ladda ner Riksidrottsförbundets riktlinjer om hot och våld inom idrotten, samt information om Riksidrottsförbundets och Brottsofferjourens stödlinje där du kan vända dig om du har blivit utsatt.

Klicka här för att ladda ner Riksidrottsförbundets riktlinjer om du blir utsatt för hot eller våld i samband med ditt idrottsutövande.

Klicka här för att ladda ner information om Riksidrottsförbundets och Brottsofferjourens stödlinje.

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info