Hoppa till sidans innehåll

Isbrytaren – Att gå från ord till handling

04 DEC 2018 13:00
Märket visar vad vi står för.
  • Skapad: 04 DEC 2018 13:00

Idrotten är en möjlighet för alla att utvecklas

Svensk ishockey har en fantastisk förmån att få bygga sin verksamhet från ett antal kärnvärden som möjliggör inkludering och sammanhållning för alla som deltar, oavsett vem det är. Att få vara en del av en sådan idrott är något som vi verkligen ska värna om och även utveckla för att det fortsatt ska vara så, oavsett vilka krafter som finns i vårt samhälle och i vår närhet. Idrotten är en möjlighet för alla att få delta och att få utvecklas, oavsett bakgrund.

Att få vara en del av en organisation med just sådana kärnvärden som Passion, Ansvar och Tillsammans ger också väldigt många möjligheter till handling för att påvisa vad dessa betyder och uttrycker sig i vår vardag. Att prata om dessa tar oss oftast en väldigt lång väg och skapar möjligheter för att medvetandegöra och förstå dem samt se vilka möjligheter kärnvärdena har för att påverka oss både i vår roll inom ishockeyn men också som människor i stort.

En styrka att göra ord till handling

Det är dock en ännu större styrka att kunna möjliggöra dessa ord och tankar till konkreta handlingar i vår vardag och att skapa en medvetenhet hos varje individ om vilka normer och värderingar som finns i mina handlingar och beteenden idag och hur jag genom att verka utifrån alla våra kärnvärden också kommer utvecklas som individer på och utanför planen. Ett första steg mot att utvecklas och ha beteenden och normer som utvecklar oss positivt är att se på vad vi gör i våra roller, varför vi gör just så, vad vi säger och varför vi säger just dem sakerna. När vi skapar den medvetenheten så kan vi också påverka oss själva i vårt agerande till att verka och handla utifrån sätt som utvecklar oss och andra, oavsett vilka vi är.  

I vissa fall är det just sträckan när vi går från ord till handling som är den svåra, inte det att vi inte vet vad vi står för, vad vi tycker är rätt och fel eller att vi inte är medvetna i vad kärnvärdena betyder. Det svåra kan ibland vara den omsättningen från ord till konkret handling och beteende, att bryta mönster och normer som finns dels hos oss själva men även omkring oss. Att vi fått möjligheten att konkretisera och synliggöra dessa frågor genom vårt projekt isbrytaren har varit ett viktigt steg för att just kunna lyfta frågor som dessa och skapa enklare vägar för våra aktiva domare att gå från ord till handling. Att medvetandegöra och förstärka dem positiva delarna tror vi skapar fler möjligheter att se mer konkreta mikrohandlingar som en del i det arbetet för att utvecklas som domare och individ.  Vi vill alla skapa en miljö där uttryck och beteenden som kopplas samman med machokultur, negativa normer och värderingar som går emot våra egna kärnvärden inte har någon plats och att utvecklingen får finnas där utifrån vem just du är.

Jag skulle verkligen rekommendera alla att följa våra domares tankar kring denna fråga i vår kommande miniserie med filmer och se hur små handlingar i vardagen kan göra stor skillnad för alla och har ni möjligheten så se gärna det fantastiska utbildningsmaterialet för inkluderande idrott som RF och SISU arbetat fram på https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisu/generell/organisation/inkluderande-idrott/

 Joel Hansson
Domaransvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Isbrytaren - Märket

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info