Hoppa till sidans innehåll

Isbrytaren Del 5:Vad har hänt efter två säsonger?

24 APR 2019 09:00
I två år har projektet Isbrytaren pågått. Vilka slutsatser kan vi dra?
  • Skapad: 24 APR 2019 09:00

Isbrytaren kan ta steget vidare

Vi avslutar precis säsongen 2018–2019 med många spännande matcher på olika nivåer och även år 2 med projektet Isbrytaren för att skapa en större förståelse och samtal kring normer, värderingar och machokultur inom ishockeyn och rollen som domare. Två spännande år där vi fått möjligheten att både internt och externt kunna lyfta dessa viktiga frågor och göra det till en viktig del i vår verksamhet och i våra ageranden i rollen som domare.

Som i alla projekt så försöker vi alltid att hitta faktorer som är mätbara och synliga ur ett perspektiv med en positiv utveckling av något som rör sig mot våra slutmål. Även om normer och värderingar är ett väldigt mjukt och kanske inte alltid ett så mätbart område så är det viktigt att vi genom tydliga mål där tydliga handlingar kan härledas till vårt arbete. Efter två år kan vi nu se en tydlig förändring och medvetenhet kring domarnas bedömningar av ovårdat och osportsligt språkbruk. Här har antalet utvisningar samt anmälningar ökat sett till tidigare år, ett tydligt tecken på att det arbete som skett och dem samtal om språkbrukets inverkan på t.ex. machokulturen som har förts på utbildningar, i bilar och i omklädningsrummen. Denna medvetenhet och dem mikrohandlingar som genomförts är inte en slutlig lösning eller något som eliminerar olika negativa element som finns i vår idrott men det kan vara med som en bidragande kraft till förändring och en möjlighet att synliggöra frågeställningar inom detta område för andra inom vår idrott att ta efter.

Ishockeyn kan och ska vara en stark faktor

Även om vi ser dessa förändringar, oavsett storlek, så får vi inte nöja oss där. Vi fortsätter att finna vägar för samtal, information och diskussion kring dessa frågor och tydliga målsättningar för hur ishockeyn kan och ska vara en bidragande faktor till att lyfta och jobba efter värderingar och normer som främjar en utvecklande idrott för individer som också får med sig en bra människosyn i sitt idrottande och i sin vardag.  I slutändan vill ishockeyn bara att alla, oavsett vem dem är, ska ha möjligheten att utöva sin idrott och känna sig trygg och välkommen inom ishockeyn oavsett roll. Som domare är vi en del av idrottens moraliska ryggrad för fair play och respekt, den uppgiften får vi aldrig tumma på eller glömma bort.

Skribent: John Alvemyr
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info