Hoppa till sidans innehåll

Isbrytaren: I bilen

24 JAN 2019 12:00
Bilen är en plats där domaren möts och kan samtal på väg till och från matcher. Hur kan vi använda den mötesplatsen på bästa sätt?
  • Skapad: 24 JAN 2019 12:00

Bilen - en mötesplats

När vi inom idrotten pratar om machokultur, olika normer och attityder så kommer vi väldigt snabbt in på handlingar som sker ute på isen, beteenden i samband med matcher och träningar. Detta oavsett om det är negativa eller positiva och uttryck. Dessa rum vi befinner oss i är ofta väldigt dominerande både sett till tiden som spenderas samt handlingarna som genomförs kopplat till idrotten och vårt utövande. Det är dock viktigt att höja blicken kring vilka rum vi befinner oss tillsammans i och hur vi kan påverka i dessa rum till positiva förändringar, och att dessa utförs och till delar accepteras istället för att fördömas. 

För hockeydomare oavsett nivå så är oftast bilen en mötesplats, en plats där många samtal om både saker på isen och utanför isen sker. Här skapas också många normer och attityder i våra samtal som dels tas in från vår vardag och dels från vår idrott. Denna mix och möjlighet skapar förutsättningar för att ta många av alla positiva normer och värderingar som vi tillsammans delar och att synliggöra dessa i våra handlingar som domare och vilken påverkan dessa kan ha.

Små vardagssaker kan göra den största skillnaden

Jag tror det är viktigt att uppmuntra och synliggöra att det är när vi genomför många små saker i vår vardag som vi oftast kan göra den största skillnaden. Jag tycker att en av många konkreta saker är alla samtal som börjar föras kring språkbruket. Där handlingar i det dominanta rummet (i form av bestraffningar av ovårdat språkbruk ute på isen) har skapat möjligheter för att diskutera innebörden av dessa handlingar och vad exempelvis ovårdat språkbruk har för effekter i alla deltagares välmående och möjlighet till ett positivt idrottande oavsett vem dem är.

Dessa samtal visar sig sedan i flera anmälningar som för mig påvisar att det funnits en norm där detta varit accepterat och att språkbruket varit tillåtet enligt normen även om regeln har sagt att det inte är okej. Här ser vi förändringar som jag tror kan ge ringar på vattnet över samtalens möjlighet att påverka hur vi i flera positiva steg utvecklar vår idrott.   

Signerat,

Joel Hansson
Domaransvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info