Hoppa till sidans innehåll

Isbrytaren: Oskrivna regler

14 DEC 2018 09:00
Oskrivna regler bestämmer hur vi förväntas att uppträda.
  • Skapad: 14 DEC 2018 09:00

Normer begränsar grupper och individer

Det är få roller inom ishockeyn som har så tydliga ramar och strukturer som de som presenteras i vårt regelverk. Det reglerar på många sätt hur vi agerar och spelar vår idrott och är på så sätt något konkret som vi alla förhåller oss till. Om vi skulle bryta mot reglerna så finns det en direkt påföljd där vi ser en konsekvens av handlingarna. I rollen som domare handlar det såklart om att lära sig just dessa regler, konsekvenser men också förstå bakgrunden till varför situationer uppstår.

Samma medvetenhet och analys är lika viktig att träna upp kring de regler vi stöter på som är oskrivna, alltså de normer som vi lever och verkar i. Det handlar både om normer i samhället men också de som rör idrotten och ishockeyn specifikt. Många av dessa normer gör både idrotten och samhället starkare när vi förhåller oss till varandra på toleranta och öppna sätt. Men samtidigt kan normer skapas som begränsar grupper och individer, som skapar förväntningar om hur man ska vara, agera och tänka. Många av dessa normer benämner vi ofta som machokultur. Det handlar om hur människor exempelvis förväntas var hårda, inte vika ned sig eller visa svagare sidor av sig själv. Det innefattar då också ofta att det också finns förväntningar på hur vi pratar om och med varandra, ibland på ett negativt sätt. Våra regelverk pekar dock tydligt på motsatsen – att det inte är okej att uttrycka sig negativt eller bete sig på sätt som bryter mot reglerna.

Diskutera kring normer och hur de påverkar oss

Det är just i dessa moment som vi kan skapa en medvetenhet om våra olika skrivna och oskrivna regler och framför allt när de går emot varandra. När vi blir påminda om sådana händelser eller situationer kan vi också lyfta dessa inom gruppen för att stärka det positiva vi gör. Vi har därför tagit fram en diskussionskortlek för normmedvetenhet för att skapa en dialog där alla domare har möjlighet att lyfta olika situationer och vilka oskrivna regler som finns kring dessa. Det kan vara både positiva och negativa situationer.

Jag tror att vi redan idag kan börja prata om vilka förväntningar vi skapar i vår omgivning och vad det är som formar oss i vår vardag och i rollen som domare. Hur kan vi bli medvetna om normer och hur kan vi påverka dem? Jag tror att vi kan göra stor skillnad genom att dagligen utmana de normer som är vår omgivning och bryta dessa för att skapa nya positiva utvecklingsmiljöer för vår oss själva och människor runt oss.

Isbrytaren - Hotellfrukosten

Skribent: John Alvemyr
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info