Hoppa till sidans innehåll

Krönika: Matchen börjar nu

07 JUN 2018 09:00
Läs Joel Hanssons krönika för Juni månad.
  • Skapad: 07 JUN 2018 09:00

Finalerna och kvalen är färdigspelade, lagen värvar in dem sista pusselbitarna och vi närmar oss semester och ledigt för många. Många ser tillbaka på säsongen och är väldigt nöjda med sin utveckling medan andra önskar kanske att man kommit lite längre, gjort ännu fler bra beslut och varit med i dem viktigaste matcherna lite till.

Nästa säsong...

Nästa säsong tänker man, när allt drar igång i augusti/september då ska jag allt visa att det är min tur, min chans att få dem matcherna och visa att jag visst kan döma högre serier. Och visst är dessa målen, riktningen vi vill gå åt oavsett nivå jätteviktig att ha med sig. Det är vår energi och vår drivkraft framåt i vår utveckling. Vi får dock inte glömma bort till vad och när den drivkraften ska användas och hjälpa oss som mest. Det är nu när grunden läggs, när regelboken ska läsas och träningen genomföras även om det är varmt och skönt och stranden hägrar som det är viktigt med den glöden och noggrannheten i förberedelserna. För vi börjar inte i augusti när kursen startar, kursen är en avstämning på våra förberedelser sedan säsongen tog slut och den nya tog vid i maj månad. 

Tre tips!

Här vill jag passa på och lyfta min tre tips för just dina sommarförberedelser. Oavsett nivå så kommer det vara råd som ger dig lite bättre förberedelser, lite större möjligheter att vara på tårna och nå dit du vill när första pucken släpps.

1. Träna för det du ska utföra. Tänk på att variera träningen och träna så skridskospecifikt som möjligt. Att träna mångsidigt är bra och hjälper oftast intresset att vara så högt som möjligt under en längre träningsperiod. Men tänk på att träna specifikt mot din uppgift också. Många tappar dessvärre träning mot muskelgrupper som är viktiga för skridskoåkningen och spänst/rörlighet får allt för ofta lämna plats åt ett långt löppass. Variationen och mångsidighet från start ger bra förutsättningar för en lång framgångsrik säsong.

2. Använd regelboken som ett verktyg, inte som en bibel. Alla lär vi oss olika och tur är väl det. Det vi sett senaste åren är dessvärre att allt för ofta läser och studerar man regelboken från pärm till pärm och läser in sig exakt på orden. Försök hitta nya kreativa sätt att studera regelboken och framförallt försök att samla 2-3 kollegor för att tillsammans diskutera och lyfta fram olika fall eller delar i den för att skapa större förståelse. Att kunna grunden och dess sammansättning är viktigt, men att förstå och kunna använda sig av dess olika bedömningar och andemeningar är ännu viktigare.

3. Kroppen är ditt verktyg. Lyssna på den och ha i åtanke att den ska hålla under en längre tid. Ta tiden att stretcha och göra efterarbetet efter träningen för att säkerställa att det arbete du gör inte bara håller dig fräsch under en kortare period utan även långsiktigt över ett längre perspektiv. 10-15 minuter av noggrannhet efter kan förlänga säsongerna som aktiva och även möjliggöra en träning som ger bättre resultat både kortsiktigt och långsiktigt.

Önskar er alla en riktigt bra sommar och goda förberedelser inför nästa säsong.

Joel Hansson
Domaransvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: John Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info